Skip to Content

Vergulde traan – slow fashion DIY geïnspireerd op Kintsugi-aardewerk

In deel drie van onze slow fashion DIY-videoserie onderzoeken we eindelijk de Kintsugi-techniek die hen allemaal inspireerde. Om erachter te komen hoe de Wabi-Sabi-filosofie - die schoonheid vindt in kapotte dingen - Japanse aardewerkkunst inspireert, ga terug naar de eerste artikel, waar je ook leert hoe je een gescheurde spijkerbroek in Kintsugi-stijl kunt repareren. In het tweede deel van de serie kun je ontdekken hoe je met een beetje hulp van Kintsugi een gat kunt dichten, een leuk polka-dot effect.

Nu keren we terug naar de eigenlijke techniek achter de originele Kintsugi om erachter te komen hoe we het gebruiken om een gescheurd shirt te repareren.

Slow fashion doe-het-zelf-idee: Kintsugi verf herstellen

Onze derde op Kintsugi geïnspireerde video en stap-voor-stap doe-het-zelf-idee laat zien hoe gemakkelijk het is om van een lelijke scheur een mooi kenmerk van een kledingstuk te maken.

Een scheur in een overhemd repareren in geweven stof, zoals katoen, zijde of satijn, is bijna onmogelijk onzichtbaar te doen. In plaats van te proberen de traan te verbergen, markeer je hem met een knipoog naar Kintsugi-aardewerk. Deze oude Japanse goudschrijnwerktechniek houdt in dat gebroken keramiek, porselein en andere aardewerkitems weer aan elkaar worden gelijmd met behulp van goudlak, om de barst te laten glanzen als een mooie verfraaiing en er een wenselijk kenmerk van te maken, in plaats van een ongelukkige smet. 

Ein Bild von dem echten Kintsugi, der Inspiration hinter der Slow-Fashion-DIY-Idee

Kintsugi een gescheurd T-shirt - Slow fashion DIY-video en stap-voor-stap

You need to accept cookies to play this video

Wat je nodig hebt:

 • effen T-shirt (of een ander kledingstuk gemaakt van een geweven stof)
 • opstrijkbare hersteltape
 • ijzer
 • gouden textielverf (we gebruikten gezwollen/dimensionale textielverf, die direct uit de tube kan worden aangebracht)

 

Wat moeten we doen:

1. Snijd de hersteltape in een maat en vorm die groot genoeg is om de hele scheur te bedekken. 

Schritt 1: Eine Frau schneidet Nahtband, um ein gerissenes Shirt zu reparieren.

2. Keer je T-shirt binnenstebuiten, plaats de hersteltape op de scheur en strijk zoals aangegeven om de lijm te fixeren.

Schritt2: Eine Frau wendet das Shirt, um das Nahtband auf Links zu bügeln

3. Keer het T-shirt weer om en bereid je voor om "over de scheuren te schilderen".

4. Optioneel: teken de omtrek van het patroon dat u wilt maken met een potlood, kleermakerskrijt, niet-permanente textielstift of zelfs een stuk zeep. Als je stof vrij dun en doorschijnend is, kun je hem ook op een stuk wit papier tekenen en eronder leggen, zodat hij doorschijnt en je hem kunt overtrekken. We vonden het gemakkelijker om het patroon uit de vrije hand te tekenen.

5. Probeer elke lijn in één keer te tekenen om een ​​consistent effect te creëren.

Schritt 5: Frau benutzt Goldfarbe, um mit der Kintsugi-Technik ein gerissenes Top zu reparieren

6. Geef voldoende tijd om te drogen en gebruik warmte om de verf te fixeren, zoals aangegeven, voordat je je t-shirt wast.

7. Draag het met trots!

Meer op Kintsugi geïnspireerde slow fashion DIY-ideeën

Natuurlijk is de hierboven getoonde DIY niet de enige manier om hulde te brengen aan de Kintsugi-methode om van een beschadigd oud item een ​​nieuw en mooi kunstwerk te maken. Hier zijn enkele alternatieve slow fashion DIY-ideeën voor textielscheuren.

 • In plaats van gezwollen/dimensionale textielverf te gebruiken, kunt u ook een penseel gebruiken om op gewone goudkleurige textielverf te schilderen. Deze techniek ligt duidelijk iets dichter bij de manier waarop Japanse Kintsugi-meesters dingen doen.
 • Als je handig bent met naald en draad, kun je gouddraad gebruiken om de scheur in het overhemd te repareren.
 • Kintsugi-reparaties vervangen soms een hele stuk porselein of aardewerk door een stuk van vergelijkbare grootte uit een ander verbrijzeld vat. Boots het effect na door een scheur te dichten met een zichtbaar ander stuk stof en markeer vervolgens de naden met goudverf of decoratieve naden.
 • We kozen voor goud als eerbetoon aan het traditionele Kintsugi-aardewerk, maar niets houdt je tegen om een ​​kleurencombinatie te kiezen die je aanspreekt.

Image credits:
Image of traditional kintsugi pottery: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

 • Kintsugi wollen trui DIY

  Hoe een wollen trui te repareren met behulp van een oude Japanse filosofie

 • Kintsugi gescheurd overhemd DIY

  Hoe een gescheurd overhemd te repareren met behulp van een oude Japanse filosofie

 • Kintsugi gekleurde jurk DIY

  Hoe een jurk met vlekken te herstellen met behulp van een oude Japanse filosofie