Wassymbolen: de sleutel tot een goede verzorging

Hoewel de wasmachine het meeste werk doet, zijn er van tevoren al een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden als je wol in de wasmachine wast. We leggen je stap voor stap uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Typische verzorgingssymbolen op het label van jouw kledingstuk

De eerste stap naar een optimale textielverzorging, en wol vormt daarin geen uitzondering, is kijken naar het label van het betreffende kledingstuk. De op het label afgebeelde wassymbolen geven je niet alleen belangrijke informatie over het wassen zelf, maar ook over de verzorging na het wassen. Het correct interpreteren van de was- en verzorgingssymbolen is erg belangrijk, vooral in geval van zijde en wol, ofwel gevoelige stoffen.

Handwas

Dit wassymbool houdt in dat kledingstukken alleen met de hand kunnen worden gewassen op maximaal 30 °C (de juiste tips voor handwas krijg je van ons) of met een speciaal handwasprogramma voor handwasbare wol in de wasmachine.

Fijne was

Dit wassymbool is kenmerkend voor verfijnde stoffen zoals zijde en wol. Speciaal afgewerkt wollen textiel met de omschrijving "wasmachinebestendig" of "Machine Washable Wool" op het "Woolmark"-label kan zonder problemen in de wasmachine worden gewassen op het wol- of fijne wasprogramma en vervolgens kort worden gecentrifugeerd.

Niet wassen

Heb je het volgende wassymbool op het label van jouw nieuwe favoriete wollen trui ontdekt? Kledingstukken met dit label mogen niet met de hand of in de wasmachine worden gewassen. Je kunt in dit geval het beste contact opnemen met een stomerij.

Voorzichtig drogen

Dit verzorgingssymbool heeft geen betrekking op het wassen zelf, maar op de juiste verzorging na het wassen. Kledingstukken met dit symbool op het label kunnen op lagere temperatuur in de droger worden gedroogd.

Niet in de droger drogen

Kledingstukken met dit symbool op het label kunnen niet in de droger worden gedroogd. Leg de kledingstukken bij voorkeur plat neer en laat ze aan de lucht drogen.

Strijken met lage temperatuur

Natuurlijk mogen ook de strijksymbolen niet ontbreken in onze lijst met veelvoorkomende verzorgingssymbolen voor wol. Volgens dit symbool op het label kunnen kledingstukken op lage temperatuur worden gestreken. Glanzende of drukgevoelige artikelen moeten worden gestreken met een droge strijkdoek of indien nodig op de achterzijde.

Niet strijken

Dit symbool is luid en duidelijk: dit kledingstuk mag niet worden gestreken. Het is het beste om het kledingstuk met de hand glad te strijken en plat neer te leggen.

Overzicht van alle was- en verzorgingssymbolen

Staan er andere was- en verzorgingssymbolen vermeld op het label van jouw kledingstuk dan die hierboven staan afgebeeld? Bekijk dan onze lijst om te zien wat deze symbolen betekenen.

Als dit wassymbool wordt weergegeven, kan het kledingstuk op een normaal wasprogramma tot maximaal 40 °C worden gewassen.

Dit wassymbool houdt in dat het kledingstuk op een normaal wasprogramma op maximaal 50 °C kan worden gewassen.

In dit geval is voor het normale wasprogramma een maximale temperatuur van 60 °C toegestaan.

Kleding met dit wassymbool kan op een normaal wasprogramma op maximaal 70 °C worden gewassen.

Dit symbool betekent een normaal wasprogramma op een temperatuur van maximaal 95 °C.

Dit wassymbool geeft aan dat je jouw kleding kunt wassen op het zachte wasprogramma (bijv. onderhoudsarm of fijne was) op maximaal 40 °C.

Ook dit symbool raadt het zachte wasprogramma aan (bijv. onderhoudsarm of fijne was), maar dan op maximaal 50 °C.

Was een kledingstuk met dit symbool op een zacht wasprogramma (bijv. onderhoudsarm of fijne was) op een temperatuur van niet meer dan 60 °C.

De twee lijnen onder het bassin geven een speciaal zacht wasprogramma aan en de 30 °C is de maximaal toegestane temperatuur.

Kleding met dit wassymbool is bestand tegen een temperatuur van maximaal 40 °C op het speciale zachte wasprogramma.

Dit symbool geeft aan dat het kledingstuk gewoon in de droger kan worden gedroogd.

Leg de kleding voorzien van dit symbool druipnat en plat neer op een schaduwrijke plek.

Dit symbool op een kledingstuk wil zeggen dat het kledingstuk het beste droogt aan de waslijn.

Dit symbool wil ook zeggen dat het het beste is om het kledingstuk aan de waslijn te drogen, maar dan op een schaduwrijke plek.

Droog kleding met deze informatie op het label ook op een schaduwrijke plek aan de waslijn, maar dan druipnat.

Wat betekent dit symbool voor jou? Het kledingstuk dient op een schaduwrijke plek plat te worden neergelegd om te drogen.

Een kledingstuk met dit wassymbool dient druipend nat, liggend te drogen.

De twee stipjes op het strijkijzer geven aan dat je het kledingstuk alleen kunt strijken met een gematigde temperatuur, dus maximaal 150 °C.

De drie stipjes betekenen ook strijken met een gematigde temperatuur, maar dan maximaal 200 °C.

Als dit wassymbool op het label staat, moet je absoluut geen bleekmiddel gebruiken. Gebruik alleen wasmiddelen voor kleur en fijne was.

Een kledingstuk met dit symbool is minder gevoelig en is uitstekend bestand tegen een behandeling met zowel chloor- als zuurstofbleekmiddel (bijvoorbeeld universele wasmiddelen).

Dit symbool geeft aan dat de betreffende kleding met zuurstofbleekmiddel (bijv. een universeel wasmiddel) kan worden behandeld.

Kleding met dit symbool mag niet chemisch worden gereinigd.

Bij dit symbool is er juist sprake van het tegenovergestelde: het kledingstuk mag uitsluitend chemisch worden gereinigd!

Nu wordt het een beetje ingewikkeld: Een kledingstuk met dit symbool op het label kan worden gereinigd met zowel koolwaterstoffen als perchloorethyleen en R113- en R11-oplossingen.

Voor kleding met dit verzorgingssysmbool vormen R113- en koolwaterstofoplossingen geen probleem.

Nat reinigingsproces? Volgens dit symbool geen probleem!

Volgens dit symbool is reinigen met koolwaterstoffen, perchloorethyleen en R113- en R11-oplossingen toegestaan, maar alleen met beperkte vochtigheid en temperatuur.

Als je dit symbool op het label ziet, kun je het kledingstuk laten reinigen met R113- en koolwaterstofoplossingen. Let hierbij echter ook op de beperkingen op het toevoegen van vocht en temperatuur.

Je bent al bekend met het symbool voor toegestane natte reinigingsprocessen. Dit symbool voegt slechts een klein stukje informatie toe: er zijn beperkingen met betrekking tot het toevoegen van vocht en temperatuur.

De wasmachine op de juiste manier beladen

Nadat de was- en verzorgingssymbolen zijn gecontroleerd, kan de wasmachine worden beladen. Zorg ervoor dat de trommel niet te vol is, omdat een te grote belasting tijdens het wassen mechanisch teveel vraagt van het textiel. Bovendien bestaat het risico dat het wasmiddel niet goed oplost. Voor alle fijne textielsoorten, zoals wol en zijde, mag de trommel slechts voor een kwart worden gevuld.

Onze tip
Voor het wassen:

  • Alle haakjes, knopen enz. dichtmaken
  • Zakken leegmaken
  • Kledingstukken binnenste buiten draaien
  • Donkere en lichte, of witte, was scheiden om mogelijke verkleuring te voorkomen

Wasprogramma en temperatuur kiezen

Als het symbool voor handwas op het label van het wollen kledingstuk staat, selecteer dan het handwasprogramma op de wasmachine en stel de temperatuur in volgens het wasadvies.

Is het label al uit de kleding geknipt en weet je de wasinstructies niet meer precies, kies dan ook het handwasprogramma. Stel de temperatuur voor de zekerheid in op koud wassen. Als het textiel is gemaakt van wasmachinebestendige wol, was het dan in de machine met het wol- of fijnwasprogramma op maximaal 30 °C.

Onze tip

Als je bijzonder gevoelig textiel, zoals kasjmier, wilt wassen, gebruik dan altijd het handwasprogramma en selecteer koud water.