Skip to Content

Wastekens: de sleutel tot een goede verzorging

Hoewel de wasmachine het meeste werk doet, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je vooraf rekening mee moet houden bij het wassen van wol in de machine. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u het beste te werk kunt gaan.

Typische wassymbolen op het etiket van je kledingstuk

De eerste stap naar de beste textielverzorging - wol is geen uitzondering - is om naar het label van je kledingstuk te kijken. De wassymbolen op het etiket geven je niet alleen belangrijke informatie over de was zelf, maar ook over het onderhoud daarna. Vooral bij zijde en wol, d.w.z. gevoelige stoffen, is het erg belangrijk om de was- en verzorgingssymbolen correct te analyseren.

Handenwassen

Dit wassymbool houdt in dat kledingstukken alleen met de hand gewassen mogen worden op een maximale temperatuur van 30 °C (wij geven je het juiste advies voor handwas) of met een speciaal handwasprogramma voor handwasbare wol in de machine.

Zachte wascyclus

Dit wassymbool is een typisch wassymbool voor veeleisende stoffen als zijde en wol. Speciaal afgewerkt wollen textiel met de woorden "machinewasbaar" of "machinewasbare wol" op het "Woolmark"-label kan zonder problemen in de wol- of zachte cyclus van elke wasmachine worden gewassen en vervolgens kort worden gecentrifugeerd.

Niet wassen

Heb je het volgende wassymbool gespot op het label van je nieuwe favoriete wollen trui? Kledingstukken die op deze manier zijn gemarkeerd, mogen niet met de hand of in de machine worden gewassen. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met een stomerijbedrijf.

Droog voorzichtig

Dit wassymbool verwijst niet naar het wassen zelf, maar naar de juiste verzorging daarna. Kledingstukken met dit symbool op het etiket kunnen op verlaagde temperatuur in de droogtrommel worden gedroogd.

Niet drogen in de droger

Drogen in de droogtrommel is niet mogelijk voor een kledingstuk met dit wassymbool op het etiket. Het is het beste om het kledingstuk plat te leggen en aan de lucht te laten drogen.

Strijken op lage temperatuur

Natuurlijk mag onze lijst met veelvoorkomende verzorgingssymbolen voor wol niet zonder de symbolen voor strijken zijn. Volgens dit wassymbool op het etiket kunnen kledingstukken op een lage temperatuur worden gestreken. Glanzende of drukgevoelige artikelen moeten worden gestreken met een droge strijkdoek of indien nodig op de achterkant.

Niet strijken

Dit wassymbool laat geen vragen onbeantwoord: strijken is hier niet mogelijk. Het beste is om het kledingstuk gewoon glad te strijken en plat neer te leggen.

Overzicht van alle was- en verzorgingssymbolen

Zie je andere was- en wassymbolen op het etiket van je kledingstuk dan hierboven vermeld? Bekijk dan onze lijst om te zien wat ze betekenen.

Als dit wassymbool wordt weergegeven, kan het kledingstuk gewassen worden in het normale wasprogramma tot maximaal 40 °C.

Dit wassymbool betekent dat het kledingstuk gewassen mag worden in het normale wasprogramma op maximaal 50 °C.

In dit geval is een maximale temperatuur van 60 °C toegestaan ​​in de normale wascyclus.

Kleding met dit symbool kan in de normale cyclus gewassen worden op een maximale temperatuur van 70°C.

Dit symbool betekent normaal wasprogramma met een temperatuur tot 95 °C.

Dit symbool geeft aan dat u uw kleding kunt wassen in het zachte wasprogramma (bijv. kreukherstellend of fijnwasprogramma) bij een maximale temperatuur van 40 °C.

Dit symbool beveelt ook het zachte wasprogramma aan (bijv. easy care of delicaat wasprogramma), maar dan op maximaal 50 °C.

Was een kledingstuk met dit symbool in het zachte wasprogramma (bijv. kreukherstellend of fijnwasprogramma) op een temperatuur niet hoger dan 60 °C.

De twee lijnen onder de wasbak geven een speciaal zacht wasprogramma aan en de 30 °C is de maximaal toegestane temperatuur.

Een kledingstuk met dit wassymbool kan in het speciale zachte wasprogramma een maximale temperatuur van 40 °C verdragen.

Dit wassymbool geeft aan dat het kledingstuk normaal in de droger kan.

Leg de kleding met dit symbool druipnat op een schaduwrijke plek glad.

Ik droog het beste aan een waslijn - zegt een textiel met dit symbool.

Dit symbool raadt ook aan om aan een waslijn te drogen, maar dan op een schaduwrijke plek.

Droog kleding met deze aanduiding op het etiket ook aan de waslijn op een schaduwrijke plek, maar in druipnatte staat.

Wat betekent dit symbool voor jou? Het kledingstuk wil je plat op een schaduwrijke plek laten drogen.

Om liggend druipnat te drogen is een kledingstuk met dit wassymbool nodig.

De twee stippen in het strijkijzer geven aan dat je het kledingstuk maar matig heet mag strijken, dus maximaal 150 °C. De drie stippen duiden ook op matig heet strijken.

De drie stippen duiden ook op matig heet strijken, maar bij maximaal 200 °C.

Als dit wassymbool op het etiket staat, moet u bleekmiddel volledig vermijden - uitsluitend wassen met kleurstof en mild wasmiddel.

Een kledingstuk met dit symbool is minder gevoelig en is uitstekend bestand tegen behandeling met zowel chloor als zuurstofbleekmiddel (bijv. universeel wasmiddel).

Dit symbool geeft aan dat het betreffende kledingstuk kan worden behandeld met zuurstofbleekmiddel (bijv. universeel wasmiddel).

Voor een kledingstuk met dit symbool dient u zich te onthouden van chemisch reinigen.

Bij dit symbool is het tegenovergestelde het geval: svp alleen chemisch reinigen!

Nu wordt het een beetje ingewikkeld: een kledingstuk met dit symbool op het etiket kan worden gereinigd met koolwaterstoffen, perchloorethyleen en R113- en R11-oplossingen.

R113 en koolwaterstofoplossingen zijn geen probleem voor kledingstukken met dit wassymbool.

Natte reinigingsprocessen? Geen probleem volgens dit symbool!

Reinigen met koolwaterstoffen, perchloorethyleen en R113- en R11-oplossingen is volgens dit teken toegestaan, maar alleen met beperkte toevoeging van vocht en temperatuur.

Als u dit teken op het etiket ziet, kunt u het kledingstuk laten reinigen met R113 en koolwaterstofoplossingen. Houd echter rekening met de beperkingen op het toevoegen van vocht en temperatuur.

U kent het symbool voor toegestaan ​​nat reinigingsproces al. Dit symbool voegt slechts een kleine toevoeging toe: "er zijn beperkingen aan vochttoevoeging en temperatuur".

De wasmachine correct laden

Nadat de was- en wassymbolen zijn gecontroleerd, kan de wasmachine worden geladen. Zorg ervoor dat de trommel niet te vol is, omdat een te hoge belading tijdens het wassen te veel mechanische druk uitoefent op het textiel. Ook bestaat het risico dat het wasmiddel niet goed oplost. Voor alle fijne textielsoorten zoals wol en zijde dient de trommel altijd maar voor een kwart gevuld te worden.

Ons advies

Voor het wassen:

  • Sluit alle haken, drukknopen, enz.
  • lege zakken
  • Keer kleding binnenstebuiten
  • Scheid donkere en lichte of witte kleding om verkleuring te voorkomen

Selecteer het wasprogramma en de temperatuur

Als het wassymbool voor handen wassen op het etiket van je wollen kledingstuk staat, selecteer dan het handwasprogramma op je wasmachine en stel de temperatuurregeling in volgens het wasadvies.

Als het label al is verwijderd en je de exacte wasinstructies niet meer weet, kies dan ook het handwasprogramma. Zet voor de zekerheid de temperatuur op koud wassen. Als uw kledingstuk is gemaakt van machinewasbare wol, was het dan in de machine op het wol- of fijne wasprogramma tot 30 °C.

Ons advies

Als je bijzonder gevoelig textiel zoals kasjmier wilt wassen, gebruik dan altijd het handwasprogramma en kies koud water.