Skip to Content

DIY-jurkidee: verfraai vlekken met Kintsugi

In deel vier van onze slow fashion DIY-videoserie laten we je een Kintsugi-techniek zien die haalbaar is, zelfs als je zelf niet kunt naaien en helemaal geen DIY-vaardigheden hebt. Om meer te weten te komen over de Japanse kunst van Kintsugi en de Wabi -Sabi filosofie erachter, bekijk dit artikel, waar we je hebben laten zien hoe je een gescheurde jeans kunt repareren, Kintsugi-stijl (je moet hiervoor op zijn minst een klein beetje kunnen naaien). In het tweede deel van de serie hebben we een niet-naaimethode uitgelegd om een gat in wol te herstellen, met een beetje hulp van Kintsugi. Aflevering drie behandelde een op Kintsugi geïnspireerde manier om een textielscheur met goudverf die geen naaien vereist, maar een vaste hand en creatief oog.

Nu kan de eenvoudigste tutorial je helpen je favoriete feestjurk te bewaren, zelfs als je zelf niet kunt naaien!

DIY Kintsugi zonder naaien: hoe verfraai je een jurk met vlekken?

You need to accept cookies to play this video

Wat je nodig hebt:

 • een jurk met een hardnekkige vlek (de onze heeft koffiedruppels)
 • opstrijkversieringen
 • ijzer
 • effen katoenen stof vierkant om je jurk te beschermen tegen de hitte

Wat moeten we doen:

1. Kies een versiering die iets groter is dan je vlek(ken), maar deze niet helemaal bedekt. We kozen voor sterren, maar bloemvormen zouden ook mooi werken.

2. Leg de opstrijkversieringen op de vlek(ken) – zonder ze te bedekken. Onthoud dat we deze onvolkomenheden niet willen verbergen (dat zou niet in overeenstemming zijn met de geest van Kintsugi).

Schritt 2: Eine Frau legt Aufbügel-Deko auf die Flecken auf ihrem Kleid, um ihr Outfit wie neu aussehen zu lassen

3. Strijk aan de rechterkant en dan aan de linkerkant om de lijm te fixeren. Gebruik het katoenen vierkant om te voorkomen dat het strijkijzer je jurk beschadigt en de versieringen je strijkijzer.

4. Draag het met trots!

Schritt 3: Eine Frau bügelt die Deko auf, um ihr Slow-Fashion-Projekjt abzuschließen

Meer op Kintsugi geïnspireerde manieren om een vlek te verfraaien

Natuurlijk is de hierboven getoonde DIY niet de enige manier om hulde te brengen aan de Kintsugi-methode om van een bevlekte oude jurk een nieuw en mooi kunstwerk te maken. Hier zijn enkele alternatieven, hoewel je soms moet kunnen naaien van hen.

 • Als je een artistiek oog hebt, zou je rond een vlek kunnen schilderen. Misschien heeft de vlek een grappige vorm die je inspireert.
 • Grotere, uitgewassen vlekken kunnen het uitgangspunt zijn voor een ombré-aquareleffect. Breng eenvoudig verschillende "vlekken" aan met verdunde textielverf, waarbij u de grootte en vorm van de vlek nabootst of de kleur aanpast. Meer is meer!"
 • Voor kleinere vlekken, zoals de koffiedruppels op onze jurk in de video, kunt u experimenteren met strijken of naaien op individuele bloemblaadjes" om de vlek "bloem" te omringen.

Gerelateerde artikelen

 • Kintsugi-jeans DIY

  Hoe gescheurde spijkerbroeken te repareren met behulp van een oude Japanse filosofie

 • Kintsugi wollen trui DIY

  Hoe een wollen trui te repareren met behulp van een oude Japanse filosofie

 • Kintsugi gescheurd overhemd DIY

  Hoe een gescheurd overhemd te repareren met behulp van een oude Japanse filosofie