Skip to Content

Kintsugi DIY-kledingideeën: hoe een wollen trui te repareren

In het eerste artikel van onze serie over doe-het-zelf kledingideeën geïnspireerd door de Japanse kunst van Kintsugi, hebben we uitgelegd hoe de Wabi-Sabi-filosofie - die schoonheid vindt in kapotte dingen - kan passen in een slow fashion-levensstijl. Lees meer over de achtergrond, en ontdek hier hoe je gescheurde jeans in Kintsuigi-stijl kunt repareren.

Terwijl we onze favoriete kledingitems doornemen, onderzoeken we bij elk nieuw artikel in deze serie hoe je hetzelfde idee en verschillende technieken kunt toepassen om de schoonheid van kleine imperfecties te vieren.

DIY-kledingidee: Kintsugi-versteltechniek voor een wollen trui

Onze tweede op Kintsugi geïnspireerde video en stapsgewijze handleiding laat je zien hoe gemakkelijk het is om oude kleren weer nieuw te maken zonder dat je zelf hoeft te naaien.

Wol is een kostbare natuurlijke hulpbron en een fantastische, veelzijdige vezel. Het is een materiaal dat gevoelig is voor slijtage, haken en ogen en mottengaatjes, maar het is ook vrij eenvoudig te repareren. Traditionele wolreparatiemethoden zoals stoppen proberen onzichtbaar" te zijn, maar meestal zijn er sporen van de reparatie zichtbaar. Bovendien vereist perfect stoppen grote vaardigheid en geduld. Als je zelf niet kunt naaien, zijn de resultaten waarschijnlijk behoorlijk ruw. Patches vilten van ruwe wol is een leuk, gemakkelijk alternatief voor stoppen. Maak van niet-overeenkomende patches een functie, geen bug - in de geest van Kintsugi - door onze eenvoudige DIY-video te volgen.

Kintsugi je wollen trui – video en stap voor stap

You need to accept cookies to play this video

Wat je nodig hebt:

 • een wollen trui met gaten (de onze is opgegeten door vervelende motten)
 • een Woolfiller kit voor het herstellen van ruwe wol
 • viltnaald (inbegrepen in kit)
 • schuimblok (inbegrepen in kit)

 

Wat moeten we doen:

 1. Kies een contrasterende kleur wol of meerdere kleuren. Onthoud dat we niet proberen de onvolkomenheden in het kledingstuk te verbergen. In plaats daarvan maken we er een mooi en gewaagd statement van.
Schritt 1: Frau wählt blaue Wolle, um ihre gebrauchten Kleider wie neu zu machen

2. Plaats het schuimblok onder het gat

3. Scheur een klein beetje wol af – begin met minder dan de hoeveelheid die u denkt nodig te hebben. Je kunt later altijd meer toevoegen.

Schritt 3: Frau reisst Wolle ab, um ihre DIY-Mode-Idee umzusetzen

4. Houd de ruwe wol op zijn plaats direct boven het gat en begin hem door de omringende wol te duwen met kleine prikken van de naald. Pas op je vingers!

Schritt 4: Frau benutzt eine besondere Technik, um die Wolle in das Loch zu stopfen

5. Je kunt zo nu en dan de randen van de ruwe wol gelijkmatig naar binnen duwen om een cirkelvorm te creëren of meer toevoegen als dat nodig is.

6. Ga naar het volgende mottenhol met een andere kleur. (We hebben ook een klein scheurtje in de nek gerepareerd waar we niet de aandacht op wilden vestigen in een bijpassende kleur.)

7. Draag het met trots!

Naai het zelf: andere op Kintsugi geïnspireerde DIY's voor wollen truien

Natuurlijk is de Woolfiller-methode niet de enige manier om oude kleding weer nieuw te maken. Hier zijn enkele alternatieve doe-het-zelfkledingideeën voor beschadigde wollen truien.

 • In plaats van de wolviltmethode te gebruiken om mottengaatjes te herstellen, kunt u ze stoppen met garen in een contrasterende kleur. Omdat je de reparatie niet onzichtbaar probeert te maken, hoef je minder aandacht te besteden aan perfecte steken.
 • Naai een opvallende knoop, pailletten of kleine parels op elk mottengaatje en voeg een extra verfraaid element toe.
 • Als de gaten op de ellebogen zitten, voeg dan patches toe voor een stijlvolle 'bibliothecaris'-look. Klik hier voor een DIY-video die laat zien hoe het moet. <Link naar artikel Vernieuw 8.2 met DIY video serie 3, deel 1 “Hole-y trinity – jumper”>

Gerelateerde artikelen

 • Jouw stijl in drie stappen!

  Stylingtips om je te helpen je persoonlijke stijl en kenmerkende look te definiëren

 • Hoe winkel je vintage?

  Top tips en trics om u te helpen de ruwe diamant te vinden

 • Goed wassen: vintage onderjurken

  De ultieme gids voor het wassen van vintage zijden onderjurken en fijne was