Skip to Content

Was het goed: vintage onderjurken

Vintage slipdresses zijn weer helemaal in. Geen wonder: is er iets sexier en vrouwelijker? Terwijl de mode-industrie zich langzaam maar onvermijdelijk toelegt op een duurzamere, sociaal bewustere benadering van winkelen, is er nooit een beter moment geweest om wegwerpartikelen te mijden fast fashion van de hoofdstraat en ga in plaats daarvan voor top vintage.

Als je eenmaal je nieuwe favoriete vintage onderjurk hebt gevonden, vraag je je misschien af: "hoe ga ik dit in hemelsnaam wassen?" Vooral als het een delicate stof is zoals zijde of fluweel en er geen waslabels te zien zijn. Hier geven we enkele suggesties voor het wassen en het beste onderhouden van je vintage outfit.

Voordat je je beste vintage vondsten wast

Zelfs vintage topkleding is... oud. Dat betekent dat de jurk die je hebt gevonden kwetsbaar is en een paar imperfecties kan hebben. De andere uitdaging is dat het label misschien ontbreekt, waardoor je de stof kunt identificeren. onzeker, voorzichtig behandelen.

Vintage materialen missen meestal de beschermende chemische afwerkingen die het uiterlijk en de prestaties van modern textiel verbeteren. Vroeger waren kledingstukken vaak gemaakt van zijde of brokaat, kleurstoffen waren niet altijd snel en de versieringen waren delicaat.

De eerste vraag die je moet stellen is: "Is dit zijde?" Als je het niet zeker weet, doe dan de aanraaktest: wrijf met je handen over de stof. Echte zijde is extreem zacht en voelt warm aan als je erover wrijft. Trek vervolgens de stof door een ring: kunstzijde zal zich ophopen, terwijl het echte artikel er doorheen glijdt. Als de stof een patroon heeft, controleer dan de achterkant. Bij echte zijde is het patroon aan de ene kant zichtbaar en aan de andere kant een omtrek van het patroon. Bij synthetische zijde is het patroon aan de ene kant zichtbaar en aan de andere kant een effen kleur.

Dump fast fashion en leer voor je top vintage outfits te zorgen

Wat is de beste manier om voor een vintage kledingstuk te zorgen dat al jaren muf in een kledingkast verstopt ligt? Hier zijn drie eenvoudige stappen die je moet volgen voor vintage glorie:

1. Het juiste product: de meeste vintage materialen reageren op een zachte handwas. Maar voor de zekerheid, begin met het aanbrengen van een delicaat wasmiddel in een naad om te zien hoe het reageert. Als het rimpelt of bloedt, breng je de jurk naar de stomerij.

Tip: Behandel alle vlekken voor het wassen met het juiste product, zoals Fleuril Renew White, anders kan de vlek snel in de stof trekken.

2. Zachte handwas: als je te maken hebt met bijzonder gevoelige of delicate dameskleding, kun je de wasmachine het beste overslaan. Giet in plaats daarvan een paar druppels van een delicaat wasmiddel in een bak, vul deze met koud water en beweeg de vintage onderjurk langzaam door het water. Spoel minstens twee keer voordat u het overtollige water voorzichtig uitknijpt. Waarschuwing: wring de stof nooit uit.

3. Plat drogen: als het klaar is om te drogen - en vooral als het kledingstuk zwaar is - leg het dan plat en geef het eerst voorzichtig een nieuwe vorm om kreuken te voorkomen.

Hoe een jurk te wassen die niet van delicate vintage materialen is gemaakt?

Wat als je vintage topvondst toch niet van zijde of extreem kwetsbaar is? U kunt katoen, linnen, polyester, nylon en de meeste andere synthetische stoffen in de machine wassen. Gebruik een delicaat wasmiddel <<link naar Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced>> en stel het in op handwas. Als uw onderjurk daarentegen is gemaakt van crêpes, gebreide stoffen of platgeweven rayon, moet deze professioneel worden gereinigd. Gevoelige ruwe zijde laat u ook het beste over aan een professional.

 

Elegantie is de enige schoonheid die nooit vervaagt. - Audrey Hepburn

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash  symbol: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

  • Hoe winkel je vintage?

    Top tips en trics om u te helpen de ruwe diamant te vinden

  • Jouw stijl in drie stappen!

    Stylingtips om je te helpen je persoonlijke stijl en kenmerkende look te definiëren