Skip to Content

Zorg dat je goed uitgerust bent: hoe winkel je vintage kleding?

Er zijn maar weinig ervaringen die zo bevredigend zijn als het vinden van een vintage kledingstuk, die goudklompjes die wachten om opgegraven te worden. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Soms, na vruchteloze uren doorgebracht te hebben met zeven en zoeken in de rekken met fluwelen, brokaat en zijden dameskleding, kun je je afvragen of je op de verkeerde plek kijkt.

Waar vind je vintage kleding

Het is eenvoudig om online te gaan en een bezoek te brengen aan gecureerde vintage boetiekwebsites, boordevol designer- en onafhankelijke labels en eenmalige edelstenen. Maar als je de spanning van de jacht verkiest, dan wil je je geluk beproeven in vintagewinkels of liefdadigheidswinkels die dameskleding hebben. Voordat je de deur uit gaat, echter een advies: doe je huiswerk. Zoek uit welk tijdperk biedt wat je wilt; maak kennis met de looks die je leuk vindt. Check modebladen om te zien welke top vintage stijlen zijn momenteel in zwang: het heeft immers geen zin om te investeren in een swingjurk uit de jaren 50 en een vest met kralen als de rest van ons is overgestapt naar de jaren zestig.

Kies vervolgens uw locatie. Tweedehandswinkels in meer welvarende buurten zullen duurdere originelen aanbieden. Je zult waarschijnlijk kledingstukken vinden waar je anders alleen maar van zou kunnen dromen, voor een fractie van de prijs. Minder dure delen van de stad zijn de thuisbasis van liefdadigheidswinkels of tweedehandswinkels die ook vintage dameskleding verkopen. Als je geduld hebt, zul je zeker edelstenen ontdekken.

Eenvoudige doe-het-zelf-oplossingen en stylingtips

Als je iets hebt gevonden dat je leuk vindt, inspecteer het dan in detail. Kleine gebreken kunnen karakter toevoegen, maar grote vlekken of scheuren zouden een deal-breaker moeten zijn. Controleer de zoom, de naden en het hele kledingstuk zorgvuldig op spleten, scheuren en gaten. Veel kan thuis worden gerepareerd maar als de stof dun is versleten of rafelt, is dat zonde van je geld.

Verloren knopen en haken of kapotte ritsen kunnen worden vervangen; flappende zomen hersteld. Als naaien niet je sterkste punt is, of als het kledingstuk moet worden aangepast, waarom zou je het dan niet naar een kleermaker brengen? U betaalt tenslotte een lage prijs voor hoogwaardige dameskleding, dus het kan de investering waard zijn als u iets krijgt dat u zult dragen en waarvan u zult genieten.

Twee laatste tips voor tweedehands shoppen:

  • Onthoud dat het herkenbare silhouet van het tijdperk waar je van houdt deels werd bereikt door het dragen van vormveranderende onderkleding. Pak die in handen als je de look wilt laten knallen
  • Als je verliefd bent op de outfit, maar niet bereid bent om een ​​korset, gordel of bullet-bh te dragen, overweeg dan of een outfit kan worden aangepast door een professional.

Top vintage, geen geur

Hoe kom je het beste van die aanhoudende vintage geur van mottenballen en muffe kelders af? Frisse lucht en zonneschijn zijn de beste natuurlijke geurverdrijvers. Spuit het kledingstuk lichtjes in met witte azijn, met behulp van een kleine spuitfles. Het zuur in de azijn zal de pH en tegen de geur. Hang het kledingstuk bij een open raam om het opfrissen te versnellen. Als dit niet werkt, probeer het dan voorzichtig met de hand te wassen met het juiste product <<link naar Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced>>, test een eerst een klein stukje stof.

Vlekken in sommige vintage dameskleding kunnen er al tientallen jaren zijn en zijn waarschijnlijk ingebakken in de stof. Bijvoorbeeld deodorantvlekken onder de oksels. Vlekverwijderaars werken mogelijk niet op deze diepgewortelde vlekken, hoewel sommige kunnen worden gecamoufleerd of verborgen door mooie versieringen, patches of andere verfraaiingen.

Schimmelvlekken zijn meestal permanent. U kunt echter proberen een mengsel van water en citroensap, bakpoeder of azijn op het aangetaste gebied te sproeien en het in de frisse lucht of in de zon te laten staan. Een eenvoudige manier om lichtere vlekken te verwijderen, is door het juiste product <<link naar Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced>> direct op de vlek aan te brengen en voor het wassen in te laten trekken. Voor een licht bevlekte of groezelige kraag, breng een mild reinigingsmiddel rechtstreeks op de vlek aan, laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna grondig uit.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

 

Vintage kleding is mooi en een mooie duurzame optie. Bij Fleuril geven we om duurzaamheid. Wil meer weten? Lees er hier alles over.

Gerelateerde artikelen

  • Goed wassen: vintage onderjurken

    De ultieme gids voor het wassen van vintage zijden onderjurken en fijne was

  • Kintsugi gekleurde jurk DIY

    Hoe een jurk met vlekken te herstellen met behulp van een oude Japanse filosofie