Skip to Content

Truien voor pinguïns: het leukste upcycling-project

Heb je ooit het verhaal gehoord over het warme donzige breiwerk dat schattige kleine pinguïns heeft gered? Nee, het is geen gekke fantasie van een modeblogger, dit is echt gebeurd; upcycled kleding heeft een enorme rol gespeeld bij het redden van de levens van pinguïns die getroffen zijn door olierampen.

Helaas is een stukje olie zo klein als een postzegel meer dan genoeg om een lid van de kleine pinguïnsoort te doden. Hoe? Omdat olie ervoor zorgt dat hun veren uit elkaar gaan en klitten, en de pinguïn erg koud, zwaar en minder goed in staat is om op voedsel te jagen. Als ze onbehandeld blijven, sterven ze uiteindelijk aan blootstelling en honger.

De oplossing: upcycled wollen truien voor pinguïns. Wanneer een geoliede pinguïn bijvoorbeeld wordt opgenomen in de Wildlife Clinic in Phillip Island Nature Parks in Australië, komt een wollen trui te hulp om te voorkomen dat het vogeltje de olie gaat poetsen en inslikken, terwijl het personeel ook meer tijd krijgt om de pinguïn te geven. een goede scrub.

De laatste grote olieramp vond plaats in de buurt van Phillip Island in 2001, waarbij 438 kleine pinguïns werden getroffen1. Gelukkig, dankzij de dappere inspanningen van upcycled wollen breitruien voor pinguïns, werd 96% van hen gered, gerehabiliteerd en weer vrijgelaten in het wild.

Voortzetting van hun goede duurzaamheidswerk

Een gelukkig einde aan het verhaal is het buitensporige succes van het programma. De Penguin Foundation is overspoeld met tienduizenden wollen pinguïntruien, zo erg zelfs dat ze supporters hebben gevraagd ze niet meer te sturen.

Maar de stichting blijft het behoud van pinguïns steunen. Ze zamelen geld in door de verkoop van kleine pinguïntruien (die de verkeerde maat, vorm en soort wol hebben) voor onderzoek naar elfenpinguïns, natuurbehoud en de natuurkliniek. Ze distribueren ook een deel van hun upcycled jumpers naar andere opvangcentra voor dieren in het wild waar dat nodig is.

Last but not least vullen kleine pinguïntruien nu hun dagen als een educatief hulpmiddel om studenten en het publiek te leren over duurzaamheid en de verwoestende effecten die zee- en kustvervuiling heeft op dieren in het wild en het milieu. Als je erover denkt wollen truien te doneren aan kleine pinguïns of je plaatselijke liefdadigheidsinstelling, volgen hier enkele stappen om alles wat met wol te maken heeft het beste te wassen.

Cheatsheet om wol in de machine te wassen

Of het nu piepkleine of echte volwassen grootte is, wollen truien moeten op de juiste manier worden gewassen. Hier is hoe:

 1. Lees het wasetiket: Of u nu besluit wollen kleding in de wasmachine te doen of liever met de hand doet, u moet het wasetiket controleren op eventuele speciale instructies. Het zal u meestal vertellen wat de beste manier van handelen is.
 2. Gebruik een nettas: als je er al een hebt voor het wassen van delicate items in de machine, dan is het de moeite waard om het ook voor wollige items te gebruiken. Hoewel de netzak niet strikt noodzakelijk is, voorkomt het dat kleding aan andere dingen in de trommel blijft haken en mogelijk beschadigd raakt.
 3. Gebruik de wolstand: De meeste wasmachines hebben een stand speciaal voor het wassen van wollen kledingstukken. Als de jouwe dat niet doet, zet je de machine op de koudste stand om krimpen te voorkomen. Als alternatief kan uw machine ook een handwasstand hebben, die zacht genoeg is om op wol te gebruiken.
 4. Voeg Fleuril Renew wasmiddel toe:  Gebruik de dop en instructies om te meten hoeveel u nodig heeft.
 5. Aan de lucht drogen: na het wassen van de wol, het kledingstuk uithangen om aan de lucht te drogen. Gebruik geen wasdroger: dat kan krimp veroorzaken. Als er overtollig vocht in het wollen kledingstuk zit, rol het dan op in een schone handdoek en knijp er goed in. Strek het dan voorzichtig uit om te drogen.

Image credits:
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Bronnen:
1. Breisels voor de natuur

Pinguïns zijn geweldig, nietwaar? Weet je wat ook nog best lekker is? De vijf manieren waarop Perwoll bijdraagt aan duurzaamheid. Lees hier meer.

Gerelateerde artikelen

 • Slow fashion versus eerlijke handel

  Bewuste keuzes en buzz-termen uitgelegd

 • How to go slow (mode)

  Uw vriendelijke lokale gids om de slow fashion-beweging te begrijpen

 • Gezichten van slow fashion: Pharrell Williams

  Hoe de muzikant een denimcollectie van oceaanplastic heeft samengesteld