Skip to Content

How to go slow – de ultieme gids voor slow fashion

Heb je je ooit afgevraagd wat de slow fashion-beweging is? Hier leest u hoe het begon, wie erbij betrokken is en wat de zin eigenlijk betekent.

Wat is slow-mode?

Slow fashion gaat over het op een meer bewuste, duurzame manier ontwerpen, produceren en consumeren van kleding. Net zoals de mode-industrie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet langer kan negeren, moeten ook wij, de consumenten, bewuster omgaan met hoe we kleding kopen, gebruiken en weggooien. Voorbij zijn de dagen dat we konden winkelen om te winkelen, onze kledingkasten konden vullen met goedkope en vrolijke kledingstukken en ze weggooiden nadat we ze een paar keer hebben gedragen: we weten nu veel te veel over hoe ze worden geproduceerd en de enorme impact die de industrie heeft op het milieu.

Eine Slow Fashion Näherin bei der Herstellung nachhaltiger Kleidung

Slow fashion – een antwoord op fast fashion

Slow fashion is een reactie op de snelle aanpak die de mode-industrie al jaren volgt. Waar fast fashion labels verantwoordelijk zijn geweest voor het uitbuiten van goedkope arbeidskrachten over de hele wereld en het toepassen van productiemethoden die het ecosysteem schaden1, zet slow fashion zich in voor een bewuste, duurzame benadering van het milieu die naar de toekomst kijkt. Zoals Kate Fletcher, ecotextielconsulent en auteur, in 2007 schreef: "Fast fashion gaat niet echt over snelheid, maar hebzucht: meer verkopen, meer geld verdienen." Fast fashion valt vaak uit elkaar na een paar wasbeurten, dus we moeten blijven kopen; slow fashion gaat over het kopen van minder kleding van hogere kwaliteit, ze goed behandelen en langer bewaren.

Wie is erbij betrokken?

Die Innenseite eines Slow Fashion Baumwollpullovers

De mode-industrie speelt in op een toenemend bewustzijn bij consumenten2. Niet alleen nieuwe eerlijke modelabels kiezen voor een duurzame benadering van het maken van kleding, maar ook toonaangevende wereldwijde merken maken langzaam maar zeker de overstap naar duurzaamheid. Velen passen zich aan aan de wens – en de behoefte – aan slow fashion door gebruik te maken van lokaal geproduceerde natuurlijke materialen, hulpbronnen en arbeid, en door hun inspanningen op te voeren om afval te verminderen2. Cruciaal is dat de focus nu ligt op kwaliteit en duurzaamheid in plaats van consumenten aan te trekken met bodemprijzen.

Hoe kan ik bijdragen aan slow fashion?

Er is geen tijd zoals het heden om het rustig aan te doen - dus waarom niet meteen beginnen? Hier is een lijst met eenvoudige dingen die je kunt doen om een ​​positieve bijdrage te leveren aan slow fashion:

 • Kijk eens goed naar elk kledingstuk dat je bezit. Onthoud dat bezittingen nuttig, of mooi of sentimenteel moeten zijn!
 • Sorteer uw kleding in kledingstukken die u koestert, kleding die u soms draagt ​​en kleding die u nooit draagt ​​en ook nooit zult dragen. Bewaar de geliefden en geef de onbeminden weg. De kleren die je draagt ​​zijn soms moeilijker, maar zorg ervoor dat je ze op de andere twee stapels sorteert. Nu … heb je echt nog meer kleding nodig? Wees eerlijk. Ga dan winkelen voor kleding van goede kwaliteit, gemaakt van natuurlijke materialen - ze veranderen niet van vorm in de was en gaan langer mee.
 • Controleer het label om te zien waar het kledingstuk is gemaakt - heeft het duizenden kilometers gereisd om in je kledingkast te landen?
 • Beperk het aantal vergelijkbare items dat je hebt: hoeveel grijze t-shirts heeft iemand echt nodig?
 • Behandel vlekken en repareer gaten <<link naar artikel en video repareren>> (niemand anders gaat het voor je doen).
 • Gebruik het juiste wasmiddel van hoge kwaliteit <<link ot Perwoll renew Advanced>>: dit is essentieel voor de levensduur van kleding.
 • Liefde, liefde, houd van je spullen, draag ze met plezier - en als je de vonk niet meer voelt, geef ze dan weg aan iemand die dat wel wil.
Eine Grafik, die die Auswirkungen von Fast Fashion zeigt und erklärt, warum wir unsere Gewohnheiten an einen Slow Fashion-Lebensstil anpassen sollten.

Image credits:
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Image
Image of clothing material tag: Gettty Images
 
Bronnen:
1. De echte kosten van snelle mode
2. Een analyse van de snelle mode-industrie

Een verandering aanbrengen is niet altijd eenvoudig of gemakkelijk. Wij weten. Bij Fleuril zijn we op onze eigen duurzaamheidsreis. Lees het hier.

Gerelateerde artikelen

 • Een dag uit het leven van... je spijkerbroek

  Van gewas tot winkel, je jeans vertelt het epische verhaal van hun leven

 • Slow fashion versus eerlijke handel

  Bewuste keuzes en buzz-termen uitgelegd

 • Denim: de ultieme jetsetter

  De opzienbarende statistieken achter het productieproces van jeans