Skip to Content

Slow fashion: uitgelegd

Onze individuele beslissingen om minder nieuwe kleding te kopen en beter te zorgen voor degenen die we al hebben, klinken misschien als kleine druppeltjes in de fast fashion oceaan, maar ieder van ons kan bijdragen aan het succes van de slow fashion beweging. onze verwoede consumptie van kleding, om ons niet alleen bewust te worden van wat, maar ook van hoe we onze kleding dragen.

Momenteel winnen verschillende slow fashion-bewegingen terrein in de modewereld. We bekijken hoe ze verschillend zijn en toch met elkaar verbonden. Zorg voor duurzame mode door de belangrijkste modewoorden en de filosofie erachter te begrijpen.

Wat is duurzame fashion?

Duurzame mode wordt vaak gebruikt als synoniem voor eco- of biologische mode. Dat kan, maar is niet noodzakelijk beperkt tot milieuvriendelijk textiel, en gaat vaak hand in hand met labels als veganistische/diervriendelijke mode. wordt soms gemaakt van gerecyclede vezels of upcycled kleding, maar wanneer het helemaal opnieuw wordt gemaakt, wordt duurzame mode geproduceerd volgens bepaalde richtlijnen1, waarbij het gebruik van pesticiden, herbiciden en giftige kleurstoffen wordt beperkt. betekent dat het onmiskenbaar goed is voor het milieu. De meesten van ons zijn zich ervan bewust dat fast fashion een vuile industrie is2 ¬– maar zelfs ecomode kan bijdragen aan de vervuiling van onze oceanen. Nu microplastic van synthetische vezels onze waterwegen bereikt, is de kans groot dat we onze eigen kleding eten3. Gebruik een GUPPYFRIEND-waszak om je kleding natuur- en oceaanvriendelijk te maken, van fabriek tot was.

De echte kostenfocus van duurzame mode: de impact van mode op het milieu. Het pakt problemen aan zoals vervuiling veroorzaakt door de productie, onzuiverheden in het water door wassen en afval dat wordt veroorzaakt door afgedankte kleding.

Wat is eerlijke mode?

Eine Frau hält ein cremefarbenes Stück Fair-Fashion-Stoff

Fair fashion gaat over het vinden van een beter evenwicht tussen wat we willen en hoe we het produceren. Het verenigt de wens om menselijk lijden en uitbuiting uit de productieketen te verwijderen4. De fairtradebeweging ondersteunt producenten uit onderontwikkelde landen om eerlijke lonen en bescherming te garanderen van de rechten van werknemers. Het bevordert ook systeemveranderingen die werknemers meer keuzevrijheid geven, en productiemethoden die de impact op het milieu minimaliseren, en verbindt het met duurzame mode. Ecologisch geproduceerde kledingstukken zijn goed voor onze planeet, maar meer specifiek verminderen ze de impact van mode op het milieu in de landen waar katoen wordt verbouwd, denim wordt geverfd en arbeiders in aanraking komen met chemicaliën die bij de textielproductie worden gebruikt.

De echte kostenfocus van eerlijke mode: de impact van mode op de mensen die het produceren. Het pakt zaken aan als uitbuitende lonen, onveilige arbeidsomstandigheden en economische ongelijkheden tussen producerende en consumerende landen.

Wat is slow-fashion?

Slow fashion is een overkoepelende term voor al deze bewegingen. Het vraagt om duurzaamheid binnen de mode-industrie, maar het is ook iets waar we allemaal deel van kunnen uitmaken. Het is gewoon een kwestie van de puntjes op de i zetten.

Slow fashion heeft tot doel het sociale bewustzijn te vergroten bij iedereen in de modeketen, van ontwerpers tot consumenten, om meer bewust te worden van de werkelijke kosten van de textielindustrie5, voor werknemers, voor gemeenschappen en voor het milieu.

Ook degenen onder ons die zich bezighouden met de consumptie van kleding kunnen een enorm verschil maken. Waarom zou u vintage kledingstukken niet een tweede leven geven in plaats van in massa geproduceerde kleding te kopen? Focus meer op kwaliteit dan op kwantiteit: kleding van betere kwaliteit gaat langer mee en koop alleen kleding die je leuk vindt (en nodig hebt!). Tot slot, behandel je kleding vriendelijk en ze zullen je belonen door langer mee te gaan.

Eine Frau wird Teil der Fair-Fashion-Bewegung, indem sie näht

"Elk jaar belandt naar schatting 8 miljoen ton plastic in onze oceanen, wat overeenkomt met 15 boodschappentassen gevuld met plastic voor elke meter kustlijn in de wereld." – Bernard Merkx, mede-oprichter van Waste Free Oceans

5 tips om kleding langer te houden (en microplasticvervuiling te verminderen)

 1. Bij een koude wasbeurt komen er minder plasticvezels vrij.
 2. Fleuril-producten zijn vriendelijker voor kleding.
 3. Vul de wasmachine en gebruik lagere centrifugetoerentallen.
 4. Aan de lucht drogen in plaats van in de droogtrommel.
 5. Was fleeces binnenstebuiten of in een speciale waszak.

Hoe traag zijn jouw modekeuzes?

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Bronnen:

 1. Duurzame kleding: een praktische gids om de duurzaamheid en kwaliteit van kleding te verbeteren
 2. Een nieuwe textieleconomie: het toekomstige rapport van de mode opnieuw ontwerpen
 3. Meer dan ooit is onze kleding gemaakt van plastic
 4. Eerlijke mode: duurzaam woordenboek
 5. De echte kosten van snelle mode

Gerelateerde artikelen

 • Jouw stijl in drie stappen!

  Stylingtips om je te helpen je persoonlijke stijl en kenmerkende look te definiëren

 • Eén overhemd op zes manieren: versieringen

  Hoe je verfraaiingen gebruikt om een eenvoudig wit overhemd zes verschillende looks te geven