Skip to Content

De gezichten van slow fashion: Pharrell Williams

Pharrell Williams, een man met veel hoeden, is een met een Grammy bekroonde zanger, rapper en platenproducent. Aan die lijst kunnen we ook zakelijke ondernemer en duurzame moderevolutionair toevoegen. Want als Williams niet zingt over vage lijnen, krijgt geluk hebben of gewoon gelukkig zijn, hij pleit ervoor om oceaanplastic om te zetten in designer-jeanskleding.

De werelden van entertainment en mode overlappen elkaar vaak, en Williams is daarop geen uitzondering; in zijn carrière heeft hij gewerkt met merken die zo divers zijn als Moncler, Uniqlo, Louis Vuitton en Adidas. Maar het was zijn streetwear-label Billionaire Boy's Club dat hem naar een noodlottige ontmoeting leidde met een duurzaam textielbedrijf genaamd Bionic Yarn, wiens hightech garens zijn gemaakt van plastic dat uit de oceaan is geoogst

Oceaan plastic: hoe het wordt gemaakt

De gepatenteerde structuur van Bionic Yarn bestaat uit drie lagen: een kern voor sterkte en rekbaarheid, een middelste laag van gerecycled plastic (die tot 45% van het garen vormt) en vervolgens een toplaag van vezels zoals katoen, wol of linnen om de stof een natuurlijk gevoel te geven.

En het duurt slechts vijf stappen om van afval naar schat te gaan:

 1. Plastic flessen verzameld uit de zee;
 2. Flessen versnipperd in fragmenten;
 3. Fragmenten verwarmd;
 4. Fragmenten gesponnen tot garen;
 5. Garen weefde het tot stof.

Williams was onder de indruk van de technologie - zozeer zelfs dat hij als derde partner aan boord kwam (naast mede-oprichters Tim Coombs en Tyson Toussant). Als Creative Director bij Bionic Yarn werkte Williams vervolgens samen met G-Star RAW om hun allereerste jeanslijn ooit gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan, Raw For The Oceans, in 2014 samen te stellen. De collectie slaagde erin om ongewenst oceaanafval om te zetten in denim dat wenselijk, funky, fris en schoon is.

Blije (oceanen) en duurzame mode

Raw For The Oceans vertegenwoordigt een mijlpaal in duurzame mode voor G-Star RAW. In vier collecties werd ongeveer 10 ton plastic gerecycled per collectie. En de moderevolutie nam andere delen van het bedrijf over. In 2015 schatte het bedrijf dat ze gebruikten twee miljoen plastic flessen en 1.000 ton plastic afval voor hun hele assortiment.

Williams werd in 2016 mede-eigenaar van G-Star RAW. Hij kocht het bedrijf over om een ​​strategisch partnerschap te vormen. En in typisch ingetogen stijl koos hij ervoor om het nieuws via Instagram te droppen: “On top of my business. Vanaf vandaag trots mede-eigenaar te zijn van G-star RAW.”

De rol van Williams bij het bedrijf is creatief, houdt toezicht op het ontwerp, advertentiecampagnes en helpt bij het uitstippelen van de bedrijfsstrategie. Meest recent schakelde hij Jaden Smith in om een ​​duurzame denimlijn te creëren. Misschien belangrijker dan het inschakelen van vrienden van beroemdheden (hoewel dat helpt), heeft Williams de toewijding van het merk aan duurzame mode versneld. Bionic Yarn is nog steeds in gebruik en G-Star Raw heeft een reeks toezeggingen gedaan over transparantie in de toeleveringsketen om "cradle-to-cradle" gecertificeerde denim te ontwikkelen.

Vage (denim) lijnen

Maar wacht, daar houdt het verhaal niet op. Wat Williams het meest kenmerkt, is misschien wel zijn rusteloze creativiteit. Niet tevreden om achterover te leunen en na te denken over zijn formidabele prestaties, staan er nog een paar initiatieven op zijn agenda voor duurzame mode.

Hij is bijvoorbeeld een grote fan van het ethische merklabel PANGAIA en steunt hun producten regelmatig. Onlangs lanceerde PANGAIA een veganistisch donsjack. Het resultaat van 10 jaar wetenschappelijk onderzoek, de jas wordt gekenmerkt door wreedheidvrije isolatie - gemaakt van gedroogde wilde bloemen in plaats van ganzenveren - en een buitenvoering gemaakt van gerecyclede materialen en plastic flessen.

Elders neemt de opwinding toe voor de lancering van een capsulecollectie die Williams ontwerpt voor Chanel, het legendarische modehuis. Er zijn weinig details over wat de collectie zal bevatten, maar het trackrecord van Williams, slow fashion en duurzame mode kennen vrijwel gegarandeerd een spotlight op de luxe catwalk.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of seahorse under water: Shutterstock
Image of Pharell Williams and group of people in laundry room: Getty Images
Image of model wearing big red coat: Courtesy of Pangaia

Gerelateerde artikelen

 • Gezichten van slow fashion: Kate Fletcher

  Introductie van de vrouw die de term bedacht en een beweging noemde

 • Het afval van een vrouw...

  Innovatie + slow fashion = magie. Klaar om je te laten inspireren door trashion?

 • Een dag uit het leven van... je spijkerbroek

  Van gewas tot winkel, je jeans vertelt het epische verhaal van hun leven