Skip to Content

Kleding zonder grenzen: 3 onmisbare slow fashion-projecten

Milieuenthousiastelingen en ecologische ontwerpers inspireren ons met projecten over hun planeetvriendelijke passie - slow fashion. Wat er in de kledingwinkels beschikbaar is, virtueel of fysiek, dwingt ons om te beslissen wat er in onze kasten terechtkomt. We beïnvloeden het milieu met onze keuzes - waar elk item van is gemaakt en hoe het de gezondheid van het water, de lucht en het land beïnvloedt. Als de productie van fast fashion-kleding op de rem staat, kan iedereen hiervan profiteren.

De mode-industrie begint langzamere, ethische, duurzame praktijken te verweven in het creëren van nieuwe kledingstukken. Als consumenten kunnen we deze actie omarmen en onze kleding altijd met een geweten kiezen - dus het is niet zomaar een voorbijgaande trend. Slow fashion kan doordacht in het weefsel van ons hele leven worden genaaid - we kijken naar drie activiteiten die erop gericht zijn een verschil te maken.

Rewards for rethinking fast fashion

Er gaat niets boven prikkels en beloningen om ons te motiveren om onze gewoontes te verbeteren. Er zijn talloze prijsprojecten gewijd aan het erkennen van ontwerpers en bedrijven die eerlijke mode voorop stellen bij hun nieuwe ideeën.

 • De Green Carpet Fashion Awards zetten duurzame innovatie al in de schijnwerpers, met wereldberoemde modellen en Hollywood-sterren die prijzen uitreiken, waardoor het bewustzijn van het belang van gewetensvolle kleding wordt vergroot.
 • De Sustainable Fashion Awards belonen de meest duurzame ideeën van ontwerpers en merken die in aanmerking komen door hun verantwoorde houding en voetafdrukverlagende actie. Hun geldprijs is in tweeën verdeeld: de helft voor de winnaar en de andere helft voor een ngo die zich inzet voor het milieu.
 • Tess Whitfort, afgestudeerd in mode in Melbourne, die vorig jaar de Redress Design Award won, zegt: “Het is onze verantwoordelijkheid om de negatieve milieueffecten van de mode-industrie te beperken … of het nu gaat om het gebruik van AI om afvalvrije patronen te creëren … of een nieuw milieuvriendelijk textiel of proces. ”
Eine Frau bei den Green Carpet Fashion Awards, einem Slow-Fashion-Event

Deze eco-modeambassadeurs kunnen helpen de industrie naar een heel nieuw tijdperk te duwen en collega-ontwerpers te inspireren om na te denken over hoe ze hun producten sourcen en verwerken stoffen – en consumenten laten zien dat duurzame kleding cool is!

Milieukleding analyseren – lokaal

Die australische Slow-Fashion-Designerin Tess Whitfort hat 2018 den ersten Preis gewonnen

Kate Fletcher, hoogleraar Duurzaamheid, Design en Mode, die vorig jaar haar TEDx Talk on Usership: fashion beyond consumerism presenteerde, is een fervent ambassadeur van verantwoorde, duurzame keuzes. Als zodanig is Fletcher ook het verkennen van "hoe het geheel samenwerkt" om de keuzes voor de kleding op onze rug te beïnvloeden. Als lid van het Centre of Sustainable Fashion in Londen leidde ze onlangs een project genaamd Fashion Ecologies. Dit fascinerende onderzoek bestudeerde lokalisme en de interacties en relaties tussen kleding, mensen en hun lokale omgeving.

De moeite en tijd die het kost om het grote modebeeld door middel van lokale steekproeven te onderzoeken, zal ongetwijfeld leiden tot een beter begrip van de huidige modekeuzes - en hoe we samen kunnen werken aan een betere toekomst door eerlijke mode en slow fashion te kiezen. Als we allemaal stoppen, naaien en patchen, zullen er minder kleding in de prullenbak belanden - en zullen we onze individualiteit onthullen tegenover de klonen in de straat.

Een verscheurde wereld herstellen, steek voor steek

Consumenten vergeten misschien een tijd waarin we elk kledingstuk koesterden en er zo lang mogelijk aan vasthielden. We zouden liefdevol dekensteken toevoegen aan rafels en gaten patchen met borduursels. Tegenwoordig gooien we items weg, zelfs als een zoom loslaat of een knoop loslaat.Het project Visible Mending moedigt ons aan om de levensduur te verlengen en onze kleding opnieuw lief te hebben.

De website biedt Mendspiration" - creatieve ideeën over het repareren van gewonde kleding - en blogposts onthullen een schat aan inspirerende verhalen, terwijl de rustgevende voordelen van mindful naaien worden benadrukt. Heel belangrijk is dat ze anderen aanmoedigen om bezig te zijn op sociale media, door hun trots voltooide creatieve cover-ups en kledingvernieuwingen te posten.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

Slow fashion-initiatieven inspireren ons en motiveren ons om het beter te doen. Als je wilt zien waar Fleuril staat op het gebied van duurzaamheid -- en hoe we ons ontwikkelen -- klik dan hier

Gerelateerde artikelen

 • Slow fashion versus eerlijke handel

  Bewuste keuzes en buzz-termen uitgelegd

 • Denim: de ultieme jetsetter

  De opzienbarende statistieken achter het productieproces van jeans

 • Quiz: houden of weggooien?

  Bakken of niet bakken, dat is de vraag. Klaar voor het antwoord?