Skip to Content
Irina, leans against a lantern on Pont Alexandre III, styling her timeless looks after the romance of a bygone era

Tijdloze looks van Parijs. Dit is Irina.

Wat maakt een stijl echt tijdloos? Met modeontwerper, stylist en fotograaf, Yolanda Ng, aan het roer, slenterden we door de straten van Parijs om modieuze mensen te zoeken - en hen te vragen over kleding, het leven en hoe ze looks creëren die de test des tijds doorstaan.

Meer Parijs dan Parijs

A quick application of red lipstick completes Irina’s lightning makeover into her version of Parisian timeless style

"Ik zie er meer Frans uit dan de Franse vrouwen van Parijs", lacht Irina. Ze doet dit veel, serieus en met een energie die niet te weerstaan ​​is. Terwijl we langs de Pont Alexandre III lopen, gedrapeerd in de middagzon, vertelt ze ons hoe ze sinds ze vanuit Rusland naar Parijs verhuisde, uitgebreide picknicks, etentjes en uitjes organiseert om haar wereld om te toveren in een fantasiewereld.

"Voor mijn lokale vrienden ben ik geen normaal persoon", zegt ze lachend. “Als ik ga picknicken, steek ik er veel energie in. De champagneglazen moeten van glas of kristal zijn – geen plastic. Er moet een champagne-emmer zijn en alle benodigde uitrusting. Ik heb alle dingen uitgestald die een picknick heel mooi maken; erg fotogeniek. En terwijl ik alles klaarzet, wacht iedereen gewoon op wanneer ze kunnen beginnen met eten. Maar voor mij is de schoonheid belangrijker dan het eten. Ik hou van de schoonheid.”

Ze pauzeert even om een ​​laag felrode lippenstift aan te brengen. Een finishing touch aan haar outfit - een zwarte shift-jurk met dramatische mouwen, een oversized pelgrimskraag, met juwelen versierde knopen en een fluwelen hoofdband. Een combinatie die misschien net iets minder iconisch Parijs is dan de Pont Alexandre III zelf.

Ze legt verder uit dat ze, als het op mode aankomt, er plezier in heeft haar ongeloof op te schorten en een wereld te boetseren die anders is dan de wereld om haar heen - ontleend aan een vervlogen tijdperk.

"Ik heb minimalisme geprobeerd, maar het is niets voor mij", legt ze uit. “Ik hou van grootsheid en romantiek. Ik voel me meer op mijn gemak in dingen die briljant en expressief zijn. Ik heb zelfs een geheim luxegedeelte in mijn kledingkast, waar ik mijn fantasieën uitleef. Het zou kleiner moeten zijn dan de praktische kant… maar dat is het niet.” 

A quick application of red lipstick completes Irina’s lightning makeover into her version of Parisian timeless style
A quick application of red lipstick completes Irina’s lightning makeover into her version of Parisian timeless style

Van fantasie naar realiteit (en andersom)

"Ik heb mijn hele leven van Parijs gehouden. Misschien net als wij allemaal - of in ieder geval sommigen van ons. Ik denk omdat Parijs het beeld vormde van luxe en vrouwelijkheid. De modehoofdstad", vertelt Irina.

Ze wist altijd al dat het een stad was die ze wilde bezoeken – en een cultuur waar ze deel van uit wilde maken. Een die ze voelde roepen en haar een onmiddellijk gevoel van verbondenheid beloofde.

"Dus toen mijn man de kans kreeg om hier te werken, was ik erg enthousiast om te verhuizen", herinnert ze zich. Haar droom was uitgekomen. Irina kon eindelijk omringd worden door mensen zoals zij; door verfijning, romantiek en luxe.

“Maar zo was het helemaal niet”, lacht ze. “Franse vrouwen van tegenwoordig kleden zich anders dan je je voorstelt. Ze houden van sneakers, jeans en blazers. En rommelig haar.” Ze laat het laatste woord uit haar mond vallen, net zoals je een tissue weggooit. Irina liet zich echter niet ontmoedigen en besloot haar eigen Franse fantasie te creëren.

“Ik speel graag met fantasie en creativiteit. Mode is voor mij kunst. En ik heb een groep vrienden die hetzelfde zijn als ik. We maken extravagante reizen met grote jurken”, zegt ze lachend verder. “Mijn gewone vrienden denken nog steeds dat ik geen normaal persoon ben, maar langzaamaan komen ze bij. Soms zien ze mijn foto's en willen ze meedoen - ze willen er deel van uitmaken." 

Parisian in soul and fashion sense, Irina believes in restyling the world around her to create timeless styles

Versailles, rock en roll

Parisian in soul and fashion sense, Irina believes in restyling the world around her to create timeless styles

Bij het beschrijven van haar stijl, gaat Irina in eerste instantie met "vrouwelijk, extravagant met een paar agressieve elementen" voordat ze dieper ingaat op haar mode-oorsprongsverhaal.

“Toen ik jong was, hield ik van Kurt Cobain en Nirvana, en ik luisterde naar dit soort muziek. Dus daar begon een soort van wortels. Ik breng altijd dat soort rand aan wat ik draag - leer, metaal, een jas als een rockster. En ik hou van zwart”, vertelt ze ons. Dan struikelt halverwege de zin in een soort openbaring. “Ik realiseerde me net iets. Toen ik jong was, woonden mijn Mami en Papi in Sint-Petersburg en de architectuur daar is vergelijkbaar met de Franse. Barok, weet je. Heel groots. Elke vakantie bezocht ik ze en we bezochten veel musea. Ik denk dat ik het daar heb opgepikt - mijn liefde voor luxe. Dat realiseerde ik me net. Ik denk dat het allemaal uit de kindertijd kwam – Versailles, rock and roll.”

Voor Irina is er maar één definitie van tijdloze stijl: het ideaal van Parijs, compleet met parelsnoeren, Chanel, rode lippenstift en luxe. “Elegantie is tijdloos. Parijs is elegantie', zegt ze. 

Slow fashion tips van Irina

 • Ruilen en verkopen – Geef kleding een tweede kans in het leven door een kledingruil op te zetten met vrienden of tweedehands items te verkopen op online vintage kledingsites
 • Accessoires – Een oogverblindende broche, statement oorbellen of een hoofdband kunnen een outfit transformeren en opnieuw verzinnen
 • Experiment – Omarm fantasie, want waarom niet? Wees gedurfd en draag buitensporige dingen samen. Wie weet vind je het leuk.
 • Laat je inspireren – Kijk naar oudere films, kijk naar iconen uit het verleden, er is stijl en mode te vinden
 • Zorg voor uw kleding – Wit met wit, zwart met zwart, kleuren met kleur; en gebruik voor elk het juiste wasmiddel.
 • Respecteer je fijne was – Neem de extra tijd om delicate items met de hand te wassen, zodat ze je kunnen vergezellen in je fantasie. 

Image credits:
© Yolanda NG Photography
© Antoine Doyen

Gerelateerde artikelen

 • Dit is Yvette.

  Een modieuze journalist met een tijdloze esthetiek en een voorliefde voor minimalisme.

 • Dit is Emma.

  Een succesvolle ondernemer en DJ, die vindt dat tijdloze looks moeten voortkomen uit geluk

 • Dit is Maeva.

  Een model, fashionista en een van de vijf kinderen uit haar gezin, die gelooft dat tijdloze looks worden gecreëerd wanneer persoonlijkheid nieuwe ideeën ontmoet