Skip to Content
Baptiste, lawyer by day, party goer by night attributes his timeless looks to confidence

Tijdloze looks van Parijs. Dit is Bapiste.

Wat maakt een stijl echt tijdloos? Met modeontwerper, stylist en fotograaf, Yolanda Ng aan het roer, slenterden we door de straten van Parijs om modieuze mensen te zoeken - en hen te vragen over kleding, het leven en hoe ze looks creëren die de test des tijds doorstaan.

Het begon met Mardi Gras

Overdag is Baptiste een advocaat. Een gerespecteerde. Hij is betrouwbaar, professioneel en toegewijd. Maar er is een tweede kant van zijn persoonlijkheid - en zijn leven. Een kant vol kleur, experiment, muziek en vreugde.

Een dualiteit die hij begon te ontdekken rond de leeftijd van 25, ongeveer in dezelfde tijd dat hij New Orleans en de elektronische muziekscene ontdekte. "Vroeger kleedde ik me eigenlijk vrij normaal", vertelt Baptiste, die een veelkleurige tweedelige set en felgroene sneakers draagt. "Ik denk dat dat begon te veranderen toen ik in New Orleans woonde."

“Het is een soort gekke stad”, vervolgt hij. “Mensen vinden het leuk om verkleed te gaan – vooral voor Mardi Gras. En iedereen is er zo cool over. Het is normaal en geaccepteerd om extravagante outfits te dragen. Ik denk dat dat waarschijnlijk mijn kijk heeft veranderd. Ik werd minder streng en misschien wat minder bezig met wat andere mensen dachten.”

Hoewel hij een natuurtalent is in beide, lijkt hij zich een beetje bewust van het feit dat hij gefotografeerd en geïnterviewd wordt. Zijn gedrag verandert echter en krijgt energie wanneer zijn verhaal in de richting van zijn grootste passie gaat.

"Toen ik terugkwam in Frankrijk, raakte ik meer betrokken bij elektronische muziek en begon ik meer in de mode te raken", zegt hij, terwijl hij even de tijd neemt om duidelijk te maken dat hij zichzelf niet als een "modemens" beschouwt. "Ik denk dat de manier waarop ik me wil kleden en de manier waarop ik mijn specifieke stijl probeer aan te sturen, meer verband houdt met mijn liefde voor muziek", legt hij uit. “Ik wil de vreugde weerspiegelen die ik heb als ik in die setting ben. Daarom draag ik graag veel kleurrijke kleding.

Baptiste found the confidence to undertake a style makeover thanks to the support of his former girlfriend
Baptiste found the confidence to undertake a style makeover thanks to the support of his former girlfriend

Degene (gestreept ensemble) die ontsnapte

Hoe veranderde een dichtgeknoopte advocaat in een persoon die niet alleen het vertrouwen heeft om een ​​veelkleurige outfit te dragen, maar ook volledig uit te dragen? Volgens Baptiste begon het allemaal met een uniek ensemble.

“De eerste kleurrijke outfit die ik me herinner, was een bij elkaar passende boven- en onderbroek in volle strepen – geel en blauw. Ik heb het waarschijnlijk zo'n zes of zeven jaar geleden gekocht', zegt hij. “Ik vond het geweldig. En ik denk dat ik genoten heb van de reactie van mensen toen ze me zagen.”

In de daaropvolgende jaren bouwde Baptiste langzaam zijn garderobe op, zodat zijn "verstandige" kleding zoveel mogelijk jaren meeging, terwijl hij zijn uitgaven concentreerde op meer unieke en kleurrijke stukken.

"Toen ik genoeg kleren had verzameld om ze vaker te dragen, droeg ik de kleurrijke outfits meer", zegt hij.

Als je vandaag in zijn garderobe kijkt, vertelt hij ons, blijft hij de dualiteit en het samenspel tussen zijn twee werelden tonen. Aan de ene kant heeft hij zijn 'respectabele' kleding - stapels coltruien en overhemden die hij naar zijn dagelijkse werk draagt. Aan de andere kant een regenboog van creatieve outfits - roze, blauw, geel, groen, lila - die hij overal draagt. "Ik denk dat ik zowat elke kleur heb", zegt hij en voegt er na een pauze aan toe: "Ik heb niet veel wit, maar de rest is heel kleurrijk."

En hoe zit het met de outfit waarmee het allemaal begon? Helaas leidde een reeks ongelukkige gebeurtenissen ertoe dat het tijdens een reis werd gestolen. “Ik heb er nog een die ik tegelijkertijd heb gekocht. Het is een beetje hetzelfde en ik draag het nog steeds al die jaren, maar ik was meer verliefd op de gestreepte.” Het is waar wat ze zeggen: je vergeet nooit degene die is ontsnapt. 

According to Baptise it’s worthwhile restyling yourself and your fashion to better reflect the person you are
According to Baptise it’s worthwhile restyling yourself and your fashion to better reflect the person you are
According to Baptise it’s worthwhile restyling yourself and your fashion to better reflect the person you are

Eerst vertrouwen en de mode zal volgen

"Ik denk niet dat het revolutionair is om te zeggen dat de mensen met wie je je omringt een grote invloed hebben", zegt Baptiste. Gelukkig voor hem heeft hij een ondersteunende groep vrienden die ook kleur en vreugde waarderen. Een grote overwinning in een stad als Parijs waar volgens Baptiste de meeste mensen zich meer traditioneel kleden.

“Als ik op straat loop, kijken mensen me vaak raar aan. Parijs is een van de beste plekken voor mode, maar ik denk dat als gewone mensen superleuk gekleed zijn, het meer op de chique manier is – klassiek – dan in kleur. Maar als mensen naar me kijken, moet ik nu echt glimlachen", zegt hij, eraan toevoegend dat dit niet altijd het geval was.

Zich lekker in zijn vel voelen en modekeuzes is iets waar hij in is gegroeid – en volwassener geworden. Nu bestaat het tijdloze element van zijn stijl niet uit de stukken zelf. Voor Baptiste komt tijdloos zijn voort uit de zelfverzekerdheid en het comfort van zichzelf kennen.

“Dat vind ik het belangrijkste. Als je je op een bepaalde manier probeert te kleden en je voelt je niet op je gemak of zelfverzekerd over jezelf, dan heb je het gevoel dat je een kostuum draagt”, legt hij uit. "De eerste stap naar mode is een manier vinden om je op je gemak te voelen - dan heb je de mogelijkheid om je te kleden zoals je wilt en dat gevoel zal niet uit de mode raken."

Slow fashion tips van Bapiste

 • Maak het koud - probeer kleding in koud water te wassen. Het is milieuvriendelijk en het is goed om gekleurde kleding levendig te houden
 • Zorg voor je fijne was – als je wilt dat kleding zijn vorm behoudt, neem dan de tijd om de meest delicate stukken met de hand te wassen
 • Behoud belangrijke kledingstukken - koop kleding met een lange levensduur, zodat je kunt spelen met unieke stukken
 • Bouw voort op wat je hebt - houd bij het kopen van nieuwe items rekening met je garderobe om samenhangende looks samen te stellen

Image credits:
© Yolanda NG Photography
© Antoine Doyen

Gerelateerde artikelen

 • Dit is Yvette.

  Een modieuze journalist met een tijdloze esthetiek en een voorliefde voor minimalisme.

 • Dit is Emma.

  Een succesvolle ondernemer en DJ, die vindt dat tijdloze looks moeten voortkomen uit geluk

 • Dit is Irina.

  Door haar tijdloze looks te stylen naar de romantiek van een vervlogen tijdperk, transformeert ze haar wereld in een romantische Parijse fantasie