Skip to Content

Oppervlakteactieve stoffen

Waarom verdwijnt een vlek uit de gele jurk of het roze shirt als je wat wasmiddel in de wasmachine doet? Het antwoord ligt in een van de hoofdbestanddelen van de meeste wasmiddelen: de oppervlakteactieve stoffen. Lees hier meer over dit chemische genie.

Goed om te weten

Oppervlakteactieve stoffen zijn de hoofdingrediënten van de meeste was- en reinigingsmiddelen. Ze lossen vlekken en vuil van kleding op en zorgen ervoor dat het vuil samen met het waswater wordt verwijderd.

De belangrijkste oppervlakteactieve stoffen in detergentia zijn anionische en niet-ionische oppervlakteactieve stoffen.

 • Anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn bijzonder effectief bij olieachtige grond en olie/kleigrond.
 • Niet-ionische oppervlakteactieve stoffen hebben geen elektrische lading. Het zijn uitstekende vetverwijderaars.

Hoe gebruiken we oppervlakteactieve stoffen?

Fleuril gebruikt oppervlakteactieve stoffen om schoon wasgoed te leveren. Al onze oppervlakteactieve stoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar. Oppervlakteactieve stoffen kunnen op aardoliebasis zijn of van natuurlijke oorsprong zijn (bijvoorbeeld uit palmpitolie). Als palmpitolie als basis wordt gebruikt, zorgen we ervoor dat deze olie eind 2020 uit duurzame teelt komt volgens het RSPO Mass Balance-model.

 • Verpakking

  Duurzaamheid is de sleutel

  We besteden veel zorg om ervoor te zorgen dat onze verpakkingen functioneel en recyclebaar zijn.

 • Uw bijdrage

  Maak deel uit van de beweging

  Bijna 80% van het energieverbruik en de CO2-voetafdruk van wasmiddelen zijn veroorzaakt door de gebruiksfase, d.w.z. de feitelijke wasproces thuis.

 • Productiereis

  Transport & logistiek bij Henkel

  Een sterke toename van CO2 in de atmosfeer zorgt voor een opwarming van de aarde en is de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering.