Skip to Content

Zwarte jeans op de juiste manier wassen

Is dit nog steeds zwart of al donkergrijs? Als je graag zwarte jeans draagt, ken je het probleem: na een paar wasbeurten beginnen ze te vervagen of witte strepen te vertonen. Dit kan er ook wel goed uitzien, maar vooral bij nieuwe jeans wil je natuurlijk dat het zwart ook blijvend is. Fleuril heeft de beste tips voor je op een rijtje gezet om je jeans zo lang mogelijk echt zwart te houden.

Zwarte jeans voorbereiden op een wasbeurt

Er is niets tegen de gebruikte look die donkere jeans na een paar wasbeurten kunnen krijgen: het kan er zelfs cool uitzien. Als je je jeans echter langer zwart wilt houden, kun je het beste al vóór de eerste wasbeurt beginnen met de juiste verzorging. Altijd belangrijk bij donkere stoffen: controleer de zakken. Er kunnen bijvoorbeeld papieren zakdoekjes zijn achtergebleven die tijdens het wassen oplossen en pluizen achterlaten op de stof. In het geval van zwarte kleding kan dit betekenen dat het nog een keer gewassen moet worden, maar dan zal de kleurintensiteit nog sneller verslechteren.

Als de zakken leeg zijn, keer je de zwarte jeans binnenstebuiten. Dit beschermt de kleurstof aan de buitenkant van de broek. De typische lichte strepen bij de zomen, bijvoorbeeld, worden vaak veroorzaakt door schuring tijdens het draaien. Was zwarte kleding altijd samen met andere donkere kleuren, want het is onmogelijk om te voorkomen dat er wat vlekken komen op de kledingstukken. Lichte stoffen krijgen een grauwe glans wanneer deze worden gewassen met donkere kleding.controleer de zakken

Zwarte jeans op de juiste manier wassen in de wasmachine

Controleer het wasetiket voordat je je broek in de wasmachine stopt om te weten wat de maximale temperatuur is voor het wassen van je broek en of er nog iets anders is waar je rekening mee moet houden wanneer je je broek gaat wassen. Het wassen is met name mild voor kleuren als je een mild wasprogramma op 30°C en een zeer milde centrifugatiecyclus selecteert.

Het is ook erg belangrijk om het juiste wasmiddel te gebruiken. Je mag nooit een universeel wasmiddel gebruiken, omdat dit meer bleekmiddelen bevat die de kleur van stof oplossen. De juiste keuze voor zwarte jeans is een vloeibaar wasmiddel dat specifiek bedoeld is voor donkere stoffen, zoals Fleuril Renew & Repair Advanced Black & Fiber. Dit product beschermt zwarte kleding niet alleen tegen vervaging, het versoepelt ook de vezels van de stoffen, waardoor het zwart zelfs nog intenser wordt.

black shoes

Huismiddeltjes die een positief effect zouden hebben op de kleurintensiteit van zwarte stoffen zijn azijn en zout. Deze hebben echter niet de eigenschappen om vezels te verzorgen of te reinigen die een speciaal wasmiddel voor donkere stoffen wel heeft. Daarnaast kan azijn zelfs de rubberen afdichtingen van de wasmachine aantasten. Dankzij de mildheid voor de kleding en de wasmachine is het een geschikt wasmiddel.

Zwarte jeans verzorgen na het wassen

Na het wassen kun je je zwarte jeans het beste aan de lucht laten drogen. De hitte van de droger is niet goed voor kleuren en vezels. Je kunt de jeans het beste ophangen aan een drooglijn buiten op een schaduwrijke plek. Droog de jeans niet in direct zonlicht, want dit zal het zwart verbleken en ervoor zorgen dat het vroeg of laat grijs wordt.

Zijn je zwarte jeans in de loop der jaren vervaagt, maar past je broek nog steeds prima en wil je hier absoluut geen afstand van doen? Dan zou je kunnen overwegen om je jeans opnieuw te verven met een textielverf van de drogist. De kleurexpert van Fleuril voor zwarte kledingstukken helpt je de nieuwe kleur in de vezels te houden bij elke wasbeurt.

Image credits:
Header image: ©Shutterstock
Image one: ©iStock

Related Articles

  • Fleuril Black

    Moderne vezelverzorging voor stralende donkere kleding.

  • Waslabels

    Wat betekenen de wassymbolen op de kledinglabels

  • Zijde wassen en tegelijkertijd de stof beschermen

    Gemakkelijk zijde wassen.