Skip to Content

Zijde wassen en tegelijkertijd de stof beschermen

Er zijn maar weinig stoffen die zo luxueus zijn als zijde. De licht vloeiende, delicaat glanzende stof ziet er met name goed uit met tops en sjaals. Maar zijde ziet er niet alleen chic uit, het verkoelt ook in de zomer en verwarmt juist in de winter. Een nadeel van het delicate natuurlijke weefsel is dat het iets moeilijker te reinigen is dan katoen of synthetische vezels. Deze gids geeft je informatie over de juiste, milde reiniging van zijde, zodat de vezels voor lange tijd edelmoedig glanzen.

Wat je moet weten over zijden stoffen

Het etiket toont aan of een kledingstuk van pure zijde of een vezelmix met zijden inhoud is gemaakt. Typische zijden stoffen zijn chiffon, organza, taf, satijn en bourette zijde. Sommige van deze stoffen kunnen echter van kunstzijde gemaakt zijn. Daarom raden we je aan goed te letten op de samenstelling van de stof van een kledingstuk. Het volgende is van toepassing op alle stoffen die gemaakt zijn van zijde of met een zijden component: behandel deze niet te heet. Zijdevezel wordt gewonnen uit de cocon van de zijderups. Net als haar is het gemaakt van eiwit en raakt het beschadigd bij overmatige hitte. Verder is het delicate natuurvezel niet goed bestand tegen parfum, deodorant, zweet en direct zonlicht.

Voorbereiden op reiniging

Werp een blik op het wasetiket van zijden stof om te zien of het kledingstuk gewassen mag worden of naar de stomerij gebracht moet worden. Daarnaast is het de moeite waarde om de kleurtest uit te voeren. Dompel hiervoor een katoenen bal onder in water met een kleine hoeveelheid wasmiddel voor delicate stoffen. Dep de vochtige katoenen bal vervolgens voorzichtig tegen een verborgen zoom. Als er kleur wordt afgegeven op de katoenen bal is het beter om het kledingstuk naar de stomerij te brengen en het niet thuis te wassen.

Zijde wassen: in de wasmachine of met de hand

Je kunt zijde in de wasmachine wassen, mits deze is uitgerust met een programma voor delicate stoffen. Het wasetiket van het kledingstuk geeft de toegestane wastemperatuur aan. In geen enkel geval mag de temperatuur hoger zijn dan maximaal 30°C. Het is ook belangrijk om een mild wasmiddel te gebruiken dat speciaal geschikt is voor zijde. Dit reinigt niet alleen de vezels maar verzorgt ook de stof, zodat de zijden stof voor een langere periode mooi blijft.

Het volgende is van toepassing op handwas: lichte zijde wordt gewassen in lauwwarm water, donker of weelderig bedrukte zijde in koud water. En natuurlijk is ook een geschikt wasmiddel essentieel voor dit doel. Tijdens het weken, is het belangrijk het kledingstuk voortdurend en voorzichtig te bewegen, omdat natte zijde bijzonder gevoelig is. Na maximaal vijf minuten haalt u de zijde weer uit het bad en spoelt u het kledingstuk uit met koud, schoon water.

Vlekverwijdering van zijde

Bij het verwijderen van vlekken uit een zijden stof, is het uiterst belangrijk om altijd het hele kledingstuk te wassen, anders kunnen zich watervlekken vormen op de stof. In geen geval mag u bleekmiddel of een andere vlekverwijderaar die de stof mogelijk aantast in contact laten komen met een zijden stof. Probeer ook niet de vlek weg te wrijven, want dat zal de zijde beschadigen en kan ervoor zorgen dat de stof op die plek lichter wordt. Als het gaat om zeer grote of donkere vlekken, raden we u aan het kledingstuk naar de stomerij te brengen.

Zijde drogen

De temperaturen in de droger zijn te hoog voor zijde, dus laat dit kledingstuk aan de lucht drogen. Na het wassen leg je het kledingstuk op een droge handdoek, rol je deze voorzichtig op en knijp je voorzichtig in de handdoek. Zorg ervoor dat je de handdoek met het zijden kledingstuk nooit draait of uitwringt. Na deze voordroging rol je de handdoek uit, verwijder je het kledingstuk en laat je het drogen op een tweede handdoek. Stel het kledingstuk niet bloot aan direct zonlicht.

Zijde strijken

Het wasetiket geeft ook informatie of een zijden kledingstuk gestreken mag worden en op welke temperatuur van het strijkijzer. Over het algemeen geldt: strijk zijden stoffen altijd aan de binnenkant en bespuit deze niet met water, zoals je zou doen met katoenen en linnen stoffen.

Related Articles

  • Fleuril Color

    Moderne vezelverzorging voor stralende gekleurde kleding.

  • Waslabels

    Wat betekenen de wassymbolen op de kledinglabels

  • Sportwasmiddel: de juiste manier om functionele en sportkleding te wassen

    Op deze manier was je sport- en functionele kleding goed en verzorg je het materiaal.