Skip to Content

Sportwasmiddel: de juiste manier om functionele en sportkleding te wassen

Iedereen die van sporten houdt, weet dat de materialen van sportkleding licht, ademend en elastisch zijn. Voor buitensporten is het ook erg belangrijk dat de sportkleding bestand is tegen water en wind. Om zo lang mogelijk van de functionaliteit van sportkleding te kunnen genieten, dient hoogwaardige sportkleding effectief gereinigd te worden op een manier die ook de gevoelige vezels beschermt. De oplossing is om speciale wasmiddelen voor sportkleding te gebruiken. Deze middelen reinigen zweterige sportkleding effectief en verzorgen ook het materiaal.

Waar dienen wasmiddelen voor sportkleding voor?

Kleding die speciaal voor sporters en actieve mensen is gemaakt, wordt steeds geavanceerder. Kunstmatige functionele vezels hebben al lang geleden het pure katoen vervangen als het gaat om lichtgewicht en sneldrogende sportkleding. Loop- of buitenkleding is bijvoorbeeld vaak gedeeltelijk of volledig gemaakt van polyester dat, gecombineerd met spandex, zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid en snel droogt. Reinigen de kleding grondig, verwijderen zweetgeuren en beschermen je kleding tegelijkertijd of een effectieve manier. Met andere producten, zoals een universeel wasmiddel, loop je het risico dat de positieve eigenschappen van sportkleding worden aangetast, waaronder de bescherming tegen vocht en wind, de bewegingsvrijheid en flexibiliteit en het ademend vermogen.

Sportkleding wassen: het juiste gebruik van een wasmiddel

Naast het kiezen van het juiste wasmiddelen voor sport- en functionele kleding, zijn andere aspecten ook doorslaggevend voor de verzorging van de materialen van sportkleding. Volg deze tips om zo lang mogelijk van je sportkleding te kunnen genieten:

Wasfrequentie: was je sportkleding na elke keer dragen. Dit hoeft niet altijd met een wasprogramma van de wasmachine te zijn. Als je de kleding onlangs grondig hebt gewassen, is een snelle handwas ook goed. Spoel de kleding voorzichtig met een wasmiddel om de geur van zweet in sportkleding tegen te gaan. Na drie tot vier keer wassen met de hand, kun je de wasmachine weer gebruiken. Gebruik hiervoor een kort wasprogramma op een lage temperatuur en met een lage draaisnelheid om beschadiging van de vezels te voorkomen. Sommige moderne wasmachines hebben ook speciale wasprogramma's voor sportkleding.

Wastemperatuur: de meeste sport- en functionele kleding tolereert geen hoge wastemperaturen. Je kunt de meeste kledingstukken echter zonder aarzeling wassen op 30°C. Als je twijfelt, raadpleeg je het ingenaaide wasetiket. Hierop vind je informatie over alles waar je rekening mee moet houden bij het wassen van kleding. Hiermee voorkom je dat de soms behoorlijk prijzige sportkleding onbruikbaar wordt.

Drogen: stop je sportkleding niet in de wasdroger. In de meeste gevallen zijn de temperaturen van een wasdroger te hoog voor gevoelige membraanvezels. Je kunt je sportkleding beter aan de lucht laten drogen, dat is milder.

Welk wasmiddel is het meest geschikt voor functionele kleding?

Voor functionele of sportkleding gebruik je altijd een vloeibaar sportwasmiddel. Deze wasmiddelen zorgen voor een grondige reiniging van zweterige en vervuilde sportkleding en verzorgen tegelijkertijd de hoogwaardige vezels. Daarnaast worden vieze geuren verwijderd en geven ze je kleding een heerlijke frisheid. Dit wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor de eigenschappen van sport- en functionele kleding. Het wasmiddel beschermt bijvoorbeeld de membraankleding en zorgt er ook voor dat functionele stoffen zo lang mogelijk wind- en waterdicht blijven. Afhankelijk van het soort stof, kun je je membraanstoffen niet alleen door het gebruik van speciale wasmiddelen goed doen. Ververs de impregnatie verder regelmatig met middelen om de stof waterdicht te maken. Tot slot zal het regelmatig dragen en wassen van kleding de beschermende functie na verloop van tijd aantasten.

Related Articles

  • Fleuril Black

    Moderne vezelverzorging voor stralende donkere kleding.

  • Waslabels

    Wat betekenen de wassymbolen op de kledinglabels

  • Ondergoed wassen: een gids

    We vertellen je hoe zelfs fijn ondergoed er na meerdere wasbeurten nog als nieuw uitziet!