Skip to Content
Jonge vrouw met strooien hoed en een luchtige gele jurk, loopt door een veld met lavendel.

Viscose wassen: je favoriete kledingstuk in vorm houden

Viscose voelt prettig aan op de huid. Het kostbare materiaal glanst als fluweel en pas bij bijna elke modetrend, of het nu gaat om golvende jurken en broeken, fladderende sjaals of kleurrijke overhemden. Maar hoe moet je viscose op de juiste manier wassen, zodat het materiaal zijn glans behoudt? Dat is niet eenvoudig, want dit materiaal is gevoelig.

Een korte kennismaking met materialen: wat is er zo speciaal aan viscose?

Om te begrijpen hoe je viscose op de juiste manier wast, is het handig om de eigenschappen ervan te kennen. Viscose, ook wel kunstzijde genoemd, is een hermafrodiet product: half natuurlijk en half chemisch. Viscose wordt gemaakt van cellulose wat verder op een chemische basis wordt verwerkt.

Hoe was je viscose stoffen?

Viscose is een delicate stof, het kreukt makkelijk en krimpt snel. Daarom is het belangrijk om de juiste temperatuur en een geschikt wasmiddel te kiezen. Soms hoef je echter geen rekening te houden met beperkingen bij het wassen van stof gemaakt van viscose, namelijk wanneer het kledingstuk is gemaakt van een mix van materialen.

  • Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken.
  • Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C. Raadpleeg bij twijfel het wasetiket.
  • Om het materiaal te beschermen, wordt aangeraden de wastrommel niet meer dan twee derde te vullen.
  • Ritssluitingen, pailletten of strassteentjes kunnen schuren en vlekken veroorzaken. Het is beter om deze kledingstukken apart te wassen.
  • Soms wordt aangeraden viscose koud te wassen, bijvoorbeeld als het gaat om een viscose sjaal. Het is het beste om een wasmiddel te gebruiken dat ook geschikt is voor wol. Om de vorm en de luchtigheid van je fladderende sjaal te behouden, kan het helpen om deze in een horizontale positie te drogen en op een lage temperatuur en bedekt met een doekje te strijken.
  • Viscose heeft te lijden onder een onjuiste verzorging. Als een kledingstuk is gekrompen, was je het opnieuw op 40°C of week je het in water met een mild haarverzorgingsproduct voor kinderen. Dit zal de vezels losmaken, zodat je deze weer voorzichtig terug in de juiste vorm kunt trekken.
Een close-up van een wasetiket van een kledingstuk gemaakt van 100% viscose.
Met de juiste verzorging zullen je kledingstukken gemaakt van viscose voor lange tijd mooi blijven.

De droger is een no-go

De structuur van viscose maakt dat het erg gemakkelijk kreukt en daarom zijn kledingstukken gemaakt van dit materiaal niet geschikt voor de droger. Je kunt de stoffen het beste op een hanger in de frisse lucht hangen. Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen. Om de viscose weer mooi en glad te krijgen na het wassen, begin je al met strijken voordat de stof volledig droog is. Strijk op het tweede niveau en plaats de stof onder een vochtig doekje. Een stoomstrijkijzer is ook bijzonder geschikt.

Waarom is mijn T-shirt gekrompen?

Misschien heb je weleens ervaren dat je viscose kledingstuk na de eerste keer wassen in een vreemde toestand uit de wasmachine komt. De stof voelt bijna stijf aan, als een stuk karton. Maak je geen zorgen: je hoeft je kledingstuk niet opnieuw te laten draaien. Misschien heb je gemerkt dat de stof tijdens het drogen weer zacht wordt en dat het materiaal na het strijken weer de oorspronkelijke textuur aanneemt.

Welke wasmiddelen zijn geschikt voor viscose?

Zorg ervoor dat het wasmiddel dat je gebruikt ook op lage temperaturen werkt, zodat je kleding gemaakt van viscose ook daadwerkelijk schoon wordt. Een mild wasmiddel is geschikt voor delicate vezels. De beste keuze zou een vloeibaar wasmiddel zijn, dat ervoor zorgt dat de intensiteit van de kleuren behouden blijft.

Kun je viscose wassen op 60°C?

Dat hangt af van het type viscose. Modalviscose, bijvoorbeeld, bestaat uitsluitend uit beukenhoutvezels en wordt anders gesponnen. Het voordeel: de stof droogt sneller en is hittebestendig. Daarom zijn linnen, huishoudtextiel en beddengoed vaak gemaakt van modal dat zelfs de kookwas kan verdragen. Hetzelfde geldt voor lyocell dat wordt verkregen uit het hout van eucalyptusbomen en populair is voor zomerjurken en ondergoed.

Related Articles

  • Fleuril Color

    Moderne vezelverzorging voor stralende gekleurde kleding.

  • Waslabels

    Wat betekenen de wassymbolen op de kledinglabels

  • Hoe Fleuril pluizen en vervagen voorkomt

    Lang stralend mooi: Ontdek hoe je met Fleuril Renew & Repair pluisvorming kunt voorkomen en jouw kleding er lang mooi uit kunt laten zien.