Skip to Content

Hoe Fleuril pluizen en vervagen voorkomt

Hoe Fleuril pluizen en vervagen voorkomt om je kleding er voor lange tijd als nieuw uit te laten zien

Voor kledingstukken zijn pluizen en vervagingen gewoon geen wenselijke eigenschappen. Om te weten te komen wat je kunt doen om je kleding er zo lang mogelijk als nieuw uit te laten zien, hebben we gesproken met onze textielexperts van Fleuril en vroegen we:

 • Wat is nu precies dat pluizen en vervagen?
 • Hoe kunnen de Fleuril Renew & Repair-producten pluizen en vervagen voorkomen?
 • Wat kunnen we nog meer doen om onze kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan?

Hier zijn de antwoorden:

 

Waardoor wordt vervagen en pluizen veroorzaakt?

De overeenkomst tussen de twee lijkt op het eerste gezicht misschien wat oppervlakkig, maar vervagen en pluizen hebben heel veel gemeen. Laten we dit eens nader bekijken:

Pluizen

Ook bekend als "Wat is deze irritante pluis op mijn sweater?" - Pluizen ontstaan wanneer er bobbels worden gevormd op het oppervlak van de stof, waardoor het oppervlak er ruw uitziet. Dit heeft twee belangrijke oorzaken:

1. Natuur

Alle stoffen pluizen, sommige meer dan andere. De mate hiervan wordt bepaald door de fysieke eigenschappen van de stoffen zelf. Gewoonlijk hebben stoffen met langere vezels minder uiteinden en ontwikkelen deze dus minder pluis. Gebreide stoffen, met name de losjes gebreide stoffen, hebben kortere vezels waardoor er ruimte overblijft tussen de kruisingen van het garen en de stof kwetsbaar wordt. 

2. Verzorging

De verzorging van de kleding is het tweede essentiële aspect. Eenvoudig gezegd: hoe meer wrijving je kledingstuk ervaart, hoe waarschijnlijker het is dat er bobbels of pluizen worden gevormd. Daar is echter niet veel voor nodig. Elke keer dat je beweegt, loopt of je kleding aanraakt, veroorzaak je een zekere mate van wrijving. Daarnaast kan opschudding in de wasmachine en droger het probleem ook verergeren. 

Vervagen

Nadat je je kledingstuk een aantal keer hebt gedragen, kun je merken dat de kleur van je kleding er doffer uitziet dan daarvoor. Hier zijn twee redenen voor:

1. Kleurverlies

Regelmatig wassen, vooral op hoge temperaturen, kan ervoor zorgen dat de kleuren gaan uitlopen. Verder hebben sommige stoffen behoorlijk veel moeite om de kleuren te behouden. Natuurlijke vezels, zoals katoen, zijn gewoonlijk niet zo kleurvast als de synthetische tegenpolen. 

2. Pluizen

Vervagen veroorzaakt door pluizen? Het is allemaal een kwestie van fysica! Gekleurde stoffen zien er het beste uit wanneer de vezels een perfect plat oppervlak hebben en het licht op de best mogelijke manier kunnen reflecteren. Het hierboven genoemde pluizen creëert niet alleen bobbels, maar zorgt ook voor losse vezeluiteinden die boven de stof uitsteken. Deze vezeluiteinden zorgen ervoor dat invallend licht wordt verspreid en gebroken, en in verschillende richtingen wordt gereflecteerd. Voor het oog lijken deze stoffen vervaagd, of eigenlijk lijkt het net alsof er zich een grauwe glans heeft gevormd. 

Hoe kan Fleuril Renew Advanced hierbij helpen?

Goede vraag! Als het gaat om pluizen en vervagen, biedt de innovatieve formule van Fleuril Renew & Repair twee voordelen tegelijkertijd: aan de ene kant helpt het Repair Complex de losse vezels te verwijderen en het afbreken van vezels glad te strijken voor stralende oppervlakken en optimale lichtbreking. Dit voorkomt niet alleen dat de stof gaat pluizen, maar resulteert ook in een helderdere en intensere kleur. Aan de andere kant helpen de speciale polymeren in de formule verkleuring voorkomen tijdens het wassen. Daardoor ben je niet alleen verzekerd van daadwerkelijk kleurbehoud, maar wordt ook het welbekende kleurverfrissende effect van Fleuril geboden.

Zeven belangrijke tips om pluizen en vervagen te voorkomen

Er zijn natuurlijk ook een paar extra dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kleding er voor lange tijd als nieuw blijft uitzien:

 1. Lees de wasinstructies en de etiketten van je kledingstukken altijd zorgvuldig door en volg de instructies.
 2. Keer je kleding voor het wassen binnenstebuiten om het oppervlak van de stoffen te beschermen tegen overmatige wrijving.
 3. Was vergelijkbare kleuren samen om overdracht van kleur te voorkomen.
 4. Gebruik doekjes die de kleuren vasthouden, maar overtollige kleurstoffen absorberen.
 5. Gebruik, indien mogelijk, een wasprogramma voor delicate stoffen of handwas.
 6. Je kunt je wasgoed het beste in de schaduw laten drogen. Sommige textielkleuren worden geleidelijk aan vernietigd door de uv-straling in zonlicht is vervat en zorgen er daarom ook voor dat de kleuren vervagen.
 7. Gebreide sweaters mogen niet losjes worden opgehangen. Vouw de sweaters in plaats daarvan voorzichtig op en leg ze op een plank.

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Related Articles

 • Fleuril Color

  Moderne vezelverzorging voor stralende gekleurde kleding.

 • Waslabels

  Wat betekenen de wassymbolen op de kledinglabels

 • Wolwasmiddel: wees voorzichtig met het wassen van wol en delicate stoffen

  Waarom is een wasmiddel voor wol en fijne was zo belangrijk?