Skip to Content

Mode-evolutie: drie top vintage items door de tijd heen

Er is geen zonde van de snelle mode die zo groot is dat een volgende generatie het niet zal herontdekken en aanpassen aan hun stijl. Je zou denken dat onze voorouders kleermakersmisstappen maakten zoals fluwelen chokers, dubbele denim, platform-sneakers en neon pufferjacks, dus door degenen na hen zouden niet dezelfde beoordelingsfouten gemaakt worden. Helaas, de tijd is een platte cirkel en de modegeschiedenis herhaalt zich eindeloos, daarom bieden ontwerpers anno 2019 ons opnieuw de nieuwste vintage modetrends van weleer.

In de geest van slow fashion omarmen we deze herontdekte trends en verwelkomen we ze in het heden. Er is tenslotte niets duurzamer dan oude kledingstukken opnieuw te bekijken, op te frissen en schijnbaar verouderde stijlen een nieuw leven te geven. Dit is het verhaal van modeartikelen die zichzelf met succes opnieuw hebben uitgevonden om te blijven schitteren en te schitteren. 

Flares – van top vintage tot fair, jeans met een flare

Flarden dan:
Flares en jeans met wijde pijpen zagen er chic uit bij Jane Birkin in de jaren zestig, sexy bij Farah Fawcett in de jaren zeventig en cool bij Kate Moss in de jaren negentig. Toen verdween de flatterende, beenstrekkende vorm voor een heel, heel lange tijd. Iedereen die ooit op een festival door een modderig veld heeft gewaad (hier zie je, Woodstock-feestvierders) of een versleten zoom heeft gekregen door er te lang op te lopen, weet dat flares niet de meest praktische jeansvorm zijn.

Fakkels nu:
Dat heeft natuurlijk geen enkele echte fashionista weerhouden, dus het is geen verrassing dat flared jeans eindelijk terug is. Na tientallen jaren van skinny, mom en boyfriend-denim, ziet de heupomhullende broek met wijde pijpen er vandaag influencer-licious uit bij Gigi Hadid, Victoria Beckham en Kim Kardashian. Het feit dat mevrouw Yeezy de stijl heeft overgenomen, maakt ons meteen duidelijk dat dit een pro-posterieure stijl is. Als je een vintage topjeans kunt bemachtigen, heb je geluk. Draag ze met nauwsluitende tops en een plateauzool voor maximale beenlengte en bootylift.

Fietsbroeken – de nieuwste athleisure-trend

Fietsbroek dan:
In de annalen van beenmode hebben fietsbroeken een iets minder legendarische geschiedenis. Kortom (bedoelde woordspeling), ze waren puur praktische atletische kleding lang voordat de term athleisure zelfs maar werd bedacht. Ze waren niet iets dat je decennia later zou kiezen als een retro-modetrend. Lycra werd geprezen als een innovatie toen het in de jaren zeventig werd geïntroduceerd bij professionele wielerteams, voordat het in de jaren tachtig doorsijpelde naar amateurs. Het was pas in de jaren negentig dat het modepubliek hoorde van deze nieuwe, rekbare, licht glinsterende stof en besloot om er een draai aan te geven en misschien helaas nog een item aan de snelle modelijst toe te voegen.

Fietsbroek nu:
Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander Wang en Chanel zijn het er allemaal over eens dat de tijd rijp is voor fietsbroeken om een ​​tweede kans te krijgen in de mode-schijnwerpers. Zowel beroemdheden als influencers hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun perfect getinte pins in korte, strakke stretchstof te laten zien.

Styling is alles en hier zijn drie basis looks die je zullen helpen om in stijl door deze retro modetrend te fietsen. Draag je fietsbroek naar kantoor met een shirt en (riem)blazer, combineer ze met een ultrakorte mini-jurk als je naar de club gaat en trek ze aan met een slouchy vintage band t-shirt en jeansjack voor een brunch bij de weekend. Upgrade elke look met de ultieme accessoires uit de jaren 90: een scrunchie, een heuptas (ook bekend als heuptas/heuptasje) en soklaarzen.

Crop tops - onberispelijke buikspieren op de slow fashion-manier

Gewas toppen dan:
Crop tops zijn in en uit de mode sinds het tonen van de huid voor het eerst algemeen geaccepteerd werd in de jaren zestig. De jaren negentig waren echter absoluut het gouden tijdperk van het blote middenrif, met tienersterren zoals Britney Spears die de look perfectioneerden - en de bijpassende dansbewegingen.

Nu croptops:
Het belangrijkste verschil in de croptop-trend van vandaag? De body positivity-beweging en een overvloed aan stylingopties hebben de voorheen intimiderende stijl toegankelijk gemaakt voor alle soorten en maten. Het beste van alles is dat het absoluut een vintage topstuk is dat je aan je slow fashion-garderobe kunt toevoegen.

Image credits:
Header image: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Image of woman walking across the street in flared jeans:Alexandra Chaulaud/Blaublut-Edition.com
Image of woman in black bike shorts holding red bag: TheUrbanspotter/Blaublut-Edition.com
Image of woman in blue tied crop top: Frenchy Style/Blaublut-Edition.com

 

Mode-items zijn niet de enige die een transformatie ondergaan. Fleuril evolueert ook om duurzamer te worden. Bekijk hier onze reis.

Gerelateerde artikelen

  • Slow fashion mijlpalen

    De fascinerende geschiedenis van de slow fashion-beweging

  • Jouw stijl in drie stappen!

    Stylingtips om je te helpen je persoonlijke stijl en kenmerkende look te definiëren