Skip to Content
Jonge vrouw maakt een winterwandeling in een donsjack

Donzen slaapzakken en donsjacks wassen en drogen

Omdat ze lekker warm en licht zijn, helpen ze ons het koude seizoen door te komen: donsjacks behoren met hun ongecompliceerde comfort tot de populairste basics voor de winter. Grote donzen slaapzakken zijn ook onmisbaar voor fans van de buitenlucht, vanaf temperaturen van 0°C. Maar wat moet je doen als je favoriete stukken om op te warmen een grondige wasbeurt nodig hebben? In onze stapsgewijze gids kun je lezen hoe je donsjacks en donzen slaapzakken op een goede manier kunt wassen.

Zelf donsjacks wassen: kan dat eigenlijk wel?

Met hun lichte en luchtige vulling zijn donsjacks een echte favoriet van alle tijden als het gaat om wintermode. Lange tijd werden deze jacks als bijzonder gevoelig beschouwd wat betreft verzorging, maar met een beetje flair, een hoogwaardig mild wasmiddel, en de juiste techniek kunnen gewatteerde jassen nu zonder problemen thuis worden gewassen en gedroogd. Behalve een wasmachine, een droogrek en een wasdroger heb je alleen een beetje geduld nodig. Om te voorkomen dat de structuur van de fijne dons en veren beschadigt of gaat samenklonteren, wordt aangeraden de donsjacks en donzen slaapzakken na het wassen met regelmatige tussenpozen op te schudden. In het volgende gedeelte zullen we onthullen wat de beste manier is om dat te doen.

Hoe was je een donsjack? Een stapsgewijze gids om het perfecte resultaat te bereiken:

 1. Een koffievlek hier, wat vervuiling daar: favoriete jacks die vaak worden gedragen moeten op een gegeven moment grondig worden gereinigd. Dit is het moment waarop velen zich afvragen: "Wat is eigenlijk de beste manier om donsjacks te wassen?" Als er op het etiket geen andersluidende instructies staan, kun je heel eenvoudig de machine gebruiken. Voordat je je favoriete comfortabele kledingstuk in de trommel stopt, zorg er dan wel voor dat ritssluitingen en knopen goed gesloten zijn. Door je donsjack binnenstebuiten te keren, wordt deze ook beschermd tijdens de wascyclus in de machine.
 2. Als je je jack of slaapzak volgens de instructies hierboven hebt voorbereid, is het kiezen van het juiste wasprogramma essentieel. Omdat dons en veren voornamelijk bestaan uit keratine, net als wol, wordt een overeenkomstig programma voor wol en delicate stoffen aanbevolen. Bij het kiezen van een wasmiddel kunt je ook speciale producten voor delicate stoffen gebruiken. Net als je donsjack, kan ook een donzen slaapzak in de machine gewassen worden.
 3. Om ervoor te zorgen dat je donsjack of donzen slaapzak optimaal wordt verdeeld in de trommel en ongehinderd binnen de oplossing kan bewegen, raden we je aan geen andere was toe te voegen. Om de donzen vulling tijdens het wasprogramma nog losser te maken, kun je tennisballen toevoegen aan de trommel.
 4. Een goed alternatief voor het wassen van je donzen slaapzak in de wasmachine, is deze voorzichtig met de hand te wassen in de badkuip. Dit kan zonder al te veel moeite worden gedaan door warm water te gebruiken op ongeveer 30°C, de juiste hoeveelheid mild wasmiddel toe te voegen en krachtig uitwringen en overvullen te vermijden.

Na het wassen: donzen slaapzakken en donsjacks drogen

Nadat je donsjack fris gewassen is, staat het drogen op de agenda. Daarvoor moet je de jas of de slaapzak zo voorzichtig mogelijk uit de wastrommel halen. Als je favoriete kledingstuk aan de lucht gedroogd moet worden, moet je het zo horizontaal mogelijk uit de wasmachine halen. Dit voorkomt dat de donzen vulling gaat schuiven en klonteren. Het dierbare kledingstuk kan vervolgens optimaal worden uitgespreid op een droogrek. Om het eventuele druipende water direct op te vangen, kun je het droogrek in de badkuip zetten. Door het juiste programma te kiezen, kunnen donsjacks ook in de wasdroger gedroogd worden. Ga als volgt te werk:

Jonge vrouw in groen donsjack tegen een stenen muur
Het wassen van donsjacks vereist door de fijne structuur een milde verzorging.
 1. Verzeker je er eerst van dat je donsjack, volgens het etiket, geschikt is voor de wasdroger.
 2. Als dit het geval is, kun je het fris gewassen jack het beste stuk voor stuk in de droger doen. Daardoor kan het zich uitspreiden en vrijelijk bewegen in de trommel. De toevoeging van niet-vlekkende tennisballen of speciale ballen voor de droger helpt bij het mengen en losmaken van de donzen vulling tijdens het drogen.
 3. Stel de droger voor een periode van 40 tot 60 minuten in op een temperatuur tussen 30°C en 60°C.
 4. Als het jack na de eerste droogcyclus nog vochtig is, herhaal je het proces tot het jack volledig droog is.
 5. Daarna moet je je jack nog eens 24 uur volledig aan de lucht laten drogen op een hanger. Hiermee voorkom je dat het dons een onaangename geur of schimmel gaat ontwikkelen door het resterende vocht.

Donsjacks wassen en andere verzorgingstips

Ben je geïnteresseerd in meer tips en tricks voor de juiste verzorging van stoffen en vezels? In onze blog-sectie vind je waardevolle suggesties voor het wassen van synthetische vezels, het slim drogen van was in je eigen huis en nog veel meer!

Related Articles

 • Fleuril Color

  Moderne vezelverzorging voor stralende gekleurde kleding.

 • Waslabels

  Wat betekenen de wassymbolen op de kledinglabels

 • Kunstbont wassen: houd je kleding voor lange tijd mooi

  Dit is wat je moet doen als jouw favoriete kledingstuk van imitatiebont moet worden gereinigd.