Skip to Content

Blackyoto - het zwartste van eerlijke zwarte mode

Zwart is de donkerste kleur, zwart is terug, zwart is terug, effen en simpel, maar het is ook het nieuwe zwart. Zwart is mooi. Het is de kleur van rouw, een symbool van tijdloze elegantie, evenals het onofficiële wereldwijde mode-uniform. Blackyoto, een eerlijk modebedrijf gevestigd in München, Duitsland, heeft het tot hun missie gemaakt om hulde te brengen aan de kleur die de afwezigheid van alle kleur is.

Zwarte kleurstof die beter is voor het milieu en de kleding

Elk kledingstuk van Blackyoto is zwart, maar daar houden de overeenkomsten op. Het recept voor een Blackyoto-stuk is ogenschijnlijk eenvoudig, maar de voortreffelijke ingrediënten maken van elk item een ​​meesterwerk. Het begint met een top vintage zijden jurk, kasjmier sweatshirt, militair jack of geborduurde kimono, afkomstig van landgoedverkopen, vlooienmarkten en wederverkopers over de hele wereld. Ze worden verscheept naar een van de twee traditionele verffabrieken in Kyoto die gespecialiseerd zijn in een op planten gebaseerde textielverftechniek die beter is voor de kleding en het milieu en die de diepste, donkerste resultaten oplevert die de modewereld kent.

Top vintage schatten opnieuw uitgevonden, op de traditionele manier

Jeremy McAlpine zat al tientallen jaren in de modebranche voordat de ontdekking van het zeer gespecialiseerde verfproces, tijdens een reis naar Japan, hem inspireerde om het merk Blackyoto op te richten. "Het was de zwarte kleur en specifiek de Kyoto-traditie voor het verven van zijden kimono's zwart" dat tot zijn verbeelding sprak, legt hij uit, "de perfectie om het meest prachtige diepzwart te bereiken. Onze beide ververijpartners in Kyoto zijn meer dan 100 jaar oud en hun traditie is zo'n belangrijk onderdeel van wat ze doen - en bij uitbreiding, van wat we doen.”

Een deel van de magie ligt in het ontdekkingsproces. McAlpine en zijn team begonnen met vallen en opstaan ​​​​te ontdekken welke vintage items de kleur bijzonder goed zouden aannemen. Na een eerste onderzoeks- en ontwikkelingsfase, het verzenden van artikelen naar Kyoto om te worden geverfd en het beoordelen van de resultaten in de Blackyoto-studio in München, werd de complexiteit van de kleur zwart steeds duidelijker.

Zoals McAlpine leerde: "katoen, zijde en wol zijn vaak verschillende tinten zwart. Katoen heeft de neiging om blauwachtig zwart te worden, zijde is meestal iets roodachtig. De organische kleurstof werkt alleen met natuurlijke vezels, dus als er synthetische stoffen in de blend zitten, dan neemt dat deel van de vezel de kleurstof niet op, wat ook tot prachtige resultaten kan leiden. We hebben onze partners ook overgehaald om vintage topkimono's die we in Kyoto kopen over te verven en het goudborduurwerk zal de kleurstof ook niet opnemen, dus er komen veel factoren samen om elk item echt uniek te maken.

Hoe zwarte kleurstof eerlijke mode wordt

Hoewel het exacte verfproces voor Blackyoto-items een goed bewaard geheim is, kent Jeremy McAlpine de basis. De eerste stap wordt gedaan bij een zeer hoge temperatuur, waarbij de stof bijna op 95 graden wordt gekookt om de kleurstof diep in de vezels te laten doordringen. De tweede, verdiept het resulterende zwart bij een lagere temperatuur. Door de reflectie van licht te verminderen, laat de zogenaamde Shinkuro het nog donkerder lijken. Dit proces "maakt de stof ook zacht, wat interessant is omdat zwart behoorlijk hard kan zijn. Chemisch zwart is over het algemeen behoorlijk smerig, maar de traditionele Japanse methode die onze partners in Kyoto gebruiken, verdiept het zwart en maakt tegelijkertijd de stof zachter.”

Hoe het zwartste zwart te wassen?

Blackyoto is om meerdere redenen een voorbeeldig eerlijk modemerk, in de eerste plaats omdat het geliefde kledingstukken een nieuw leven geeft. Het verven van vintage vondsten zwart helpt hardnekkige vlekken en verkleuringen te maskeren en kan verouderde items verrassend eigentijds doen lijken. Het organische zwarte kleurproces is milieuvriendelijker dan industriële chemische kleurstoffen - om nog maar te zwijgen van de premium look en feel van de resultaten. U kunt uw steentje bijdragen door zwarte kleding langer mee te laten gaan – draag ze met zorg, was ze met Fleuril Renew Black en laat ze altijd aan de lucht drogen, uit de buurt van directe hitte en zonlicht. Met een kwalitatief goed geverfd kledingstuk in je garderobe heb je altijd iets om aan te trekken.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of woman wearing black on runway: Getty Images
Image of hands covered in black dye: Getty Images

Gerelateerde artikelen

  • 5 minuten met: Daniela Salazar

    De duurzame modeontwerper praat langzaam en bewust over alles

  • Kintsugi-jeans DIY

    Hoe gescheurde spijkerbroeken te repareren met behulp van een oude Japanse filosofie