Skip to Content

Ongelooflijke upcycling: het afval van één vrouw

Stel je het volgende voor. Een model stapt over de catwalk met lege afwasflessen en eierkratten die van haar schouders bungelen. Ze draagt een rok die vroeger een douchegordijn was, en sandalen gemaakt van versneden fietsbanden. Heeft ze een omweg genomen door een afvalcontainer? Nee, ze weerspiegelt slechts de passie van een trashion-ontwerper voor kleding gemaakt van gerecyclede materialen.

Maar het upcyclen van rommel en afval om er sieraden, kleding en accessoires van te maken is niet meer zo'n in het oog springende nieuwigheid. Tegenwoordig wordt het idee omarmd door huishoudelijke merken en in de meest intrigerende richtingen genomen om duurzaamheid te bevorderen. Laten we de overgang van trashion van de experimentele marge naar het hart van de mainstream onderzoeken.

Trashion: een verhaal over de oorsprong van een upcyclingbeweging

Het woord 'trashion' dook voor het eerst op rond het begin van het millennium, hoewel het niet helemaal duidelijk is wie het als eerste zei. De beweging was groot in New York City eind 2004, met ondergrondse feesten aan de lagere oostkant van Manhattan, waar de exotische stoffen van autokerkhof couture regeerden oppermachtig op de dansvloer.

Later zou het concept een groter publiek vinden toen het in 2008 te zien was in de Amerikaanse reality-tv-show Project Runway. De deelnemers werden uitgedaagd om gerecyclede materialen te gebruiken voor hun mode, maar de twist was dat ze auto-onderdelen moesten gebruiken. De resultaten waren verbluffend – jassen en jurken volledig gemaakt van veiligheidsgordels, stoelvinyl, rubberen vloermatten en andere auto-onderdelen – maar niet iets dat je zomaar in de wasmachine zou kunnen gooien. Dat noem je nou upcycling <<link naar DIY upcycling article/graphic>>! 

Van oud maak je nieuw: kleding en Trashion 2.0

De verbinding tussen afval en auto-onderdelen is op verrassende manieren blijven evolueren. Ontwerpers hoeven niet meer door een schroothoop te snuffelen, roestige onderdelen uit te graven om ze te upcyclen tot een rok. Nu worden ze uitgenodigd om te werken met geavanceerde gerecyclede stoffen, ontworpen voor gebruik in auto's, en presenteren ze als fashion-forward items.

Een voorbeeld is de samenwerking in 2015 en 2016 tussen Ford Motor Company en Redress – een modeorganisatie gericht op duurzaamheid – op het Redress Forum: Ford Design Challenge <<link naar Kleding zonder grenzen artikel>> . Twee jaar op rij nodigden ze tien opkomende ontwerpers van over de hele wereld uit om duurzame autostoelstoffen te transformeren tot couturekleding voor Hong Kong Fashion Week.

De stof is upcycled van een mix van gerecyclede plastic flessen en textielafval. En hoewel de ontwerpers aanvankelijk op hun hoede waren dat het materiaal te stijf of te zwaar zou zijn om mee te werken, vonden ze in plaats daarvan een veelzijdig materiaal dat diepten van kleur en textuur kon onthullen. Een winnend ontwerp was geïnspireerd op de lokale architectuur, met asymmetrische jurken in grijze en koperen tinten die leken op de onderdoorgang van de schilderachtige Victoria Peak in Hong Kong.

Van visnetten tot zwembroeken

Tegenwoordig is afval mainstream en worden verspilde of achtergelaten materialen routinematig nieuw leven ingeblazen of geüpcycled als kleding. Het is geen schoktactiek of een marketingtruc; het zijn merken die hun klanten bieden wat ze willen: slimme duurzaamheid.

Steeds meer kledinglijnen bevatten gerecyclede onderdelen, zoals zwemkleding gemaakt van visnetten van Volcom, of spijkerbroeken geweven van oceaanplastic afval door G-Star RAW. De couture van het autokerkhof strekt zich ook uit tot accessoires, met tassen, portefeuilles en riemen gemaakt van gerecycled rubber, veiligheidsgordels en vinyl. Freitag is op dit vlak marktleider.

En geen van het bovenstaande is een stap terug van een standaard bikini of spijkerjack of handtas. Integendeel; dit zijn hoogwaardige materialen, geconstrueerd door middel van duurzaam design, die net zo comfortabel zijn op het strand of de stadsjungle als op de catwalk.

Het is denkbaar dat je een hele outfit, van top tot teen, zou kunnen samenstellen van discreet upcycled afval. En niet alleen zou je duurzaamheid bevorderen - je zou er absoluut fantastisch uitzien, schat.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of model wearing black on runway: Getty Images
Image of woman holding fishing net: Getty Images

 

Bij Fleuril houden we ervan als mensen creatief omgaan met afval. We zijn ook op een reis van duurzaamheid. Als je geïnteresseerd bent, kun je hier meer informatie vinden.

Gerelateerde artikelen

  • Truien voor pinguïns

    Wat je moet weten over 's werelds leukste upcyclingproject

  • Slow fashion mijlpalen

    De fascinerende geschiedenis van de slow fashion-beweging

  • Slow fashion versus eerlijke handel

    Bewuste keuzes en buzz-termen uitgelegd